Goldman Sachs

Goldman Sachs stelt verwachtingen goudprijs bij

Grondstoffen analisten bij Goldman Sachs verwachten een groei in vraag in goud vanuit opkomende markten en stelt haar koersverwachtingen bij.

De bank ziet de prijs de komende drie maanden stijgen naar 1.350 dollar per ounce.

Voor het komende half jaar denkt zij aan een prijs van 1.370 dollar per ounce en voor volgend jaar voorziet zij een prijs van 1.450 dollar per ounce.

Eerder stonden die verwachtingen op respectievelijk 1.225 dollar, 1.200 dollar en 1.225 dollar per ounce. Een flinke bijstelling dus.

Analisten gaven donderdag in een rapport aan dat groei in opkomende markten de belangrijkste aandrijver was.

Een andere factor die de goudprijs volgens de zakenbank hoger zal zetten is de volatiliteit in aandelenmarkten en de hedge die goud biedt tegen onzekerheden in de markt.

Dit nadat de Dow Jones Industrial Average maandag liefst 1.500 punten daalde, de grootste daling ooit. Die daling ging gedurende de week verder voort.

Toch wist goud niet te profiteren, het edelmetaal is sinds deze maand juist dalende nadat het in januari en december wel flink wist te stijgen.

Goldman Sachs heeft daar een verklaring voor:

We find that it usually takes a month or so of equity market drawdown for gold to start to act like a hedge. The most likely reason for this is that gold is primarily a hedge against systematic risk.

If a sell-off is brief, and can be attributed to technical factors (as our strategists believe is the case today), then gold reacts less vs. a deeper, longer and more fundamentally driven decline with worsening fundamentals and macroeconomic outlook”

De World Gold Council kwam afgelopen week ook met een nieuwe kwartaalrapport.

Analisten van Goldman Sachs namen die cijfers mee, met een sterke vraag naar goud voor de sieradenindustrie.

In het vierde kwartaal van vorig jaar betrof dat liefst 650 ton. Volgens de analisten van Goldman het belangrijkste deel in vraag, meer dan de vraag van beleggers naar goud en de vraag in goud-ETFs.

Met een groei in opkomende markten boven de zes procent ziet Goldman Sachs potentie. Het geeft aan dat het bestedingsvermogen van huishoudens aldaar stijgende is, wat als positief teken gezien mag worden voor het edelmetaal.

Bronnen: Kitco, Investing News

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]