Goud acteert op eenzelfde wijze als in 2008

De interesse in goud blijft groot, met totale aanhoudingen in goud-ETF’s op haar hoogste niveau sinds mei 2013.

De groeiende interesse in grondstoffen in zijn algemeenheid zou daaraan ten grondslag kunnen liggen.

Will Rhind, CEO van GraniteShares, vergelijkt het onvermogen van goud de afgelopen tijd om hoger te gaan, ten tijde van een fiks dalende markt, met wat er in 2008 gebeurde.

Rhind:

When you have a big shock in the market, what actually happens initially is that gold prices don’t respond in a very positive way, and the reason for that is because the immediate risk-off trade is normally into the U.S. dollar and U.S. treasuries, and that’s exactly what happened in 2008; gold actually fell first when [stocks] crashed, but only then really started to pick up

Veel gelijkenissen dus met wat er in 2008 gebeurde. De goudprijs ging pas later hoger, niet ten tijde van de bredere sell off.

Gekeken naar monetair beleid denkt Rhind niet dat verwachtingen in renteverhogingen drukt op de goudprijs. Volgens hem zijn die renteverhogingen al ingeprijst.

Gekeken naar wat er gebeurde met de dollar toen beleid van monetaire verkrapping werd aangekondigd zagen we direct een dalende dollar. Goud en grondstoffen gingen daarentegen gelijk hoger.

Rhind geeft beleggers het advies om minder op monetair beleid te letten en meer op de dollar en de volatiliteit in de aandelenmarkten.

Volgens Phil Streible, senior marktstrateeg bij RJO Futures, is het zaak om nu juist op zilver te letten.

Een goud-zilver ratio boven de 80 mag een bijzonder positief teken heten voor het zilveren edelmetaal, gisteren eindigde die op de 80,43.

Volgens hem is het dus het juiste teken dat zilver ondergewaardeerd is, ook te zien aan hoe het kleine broertje afgelopen tijd/jaar niet mee wist te komen met goud.

Streible:

“Silver has been lagging behind gold for quite a while now. I think that silver is due for its movement upwards, I wouldn’t be surprised to see one of these 30 to 50-cent moves to the upside here”

Ook Streible benoemt de flinke spikes in volatiliteit in aandelenmarkten een voorteken. Beleggers zullen volgens hem daardoor meer richting edelmetalen kijken.

Sommigen zullen daarbij vooral comfortabel met goud zijn, maar de werkelijke opportuniteit ligt in zilver, aldus de marktstrateeg.

Bronnen: The Street, Kitco

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999