WGC: Zowel vraag als aanbod in goud vlak in 2017

Sinds de financiële crisis in 2008 steeg het jaarlijkse goudaanbod ieder jaar op rij. Vorig jaar kwam daar echter verandering in met slechts een minimale stijging, aldus de World Gold Council (WGC).

In haar laatste kwartaalverslag geeft zij aan dat China, ’s werelds grootste goudproducent, een daling in productie kende van liefst 9 procent. De tweede keer sinds 1980 dat haar output daalde.

China is goed voor zo’n 15 procent van de wereldwijde goudproductie. Dat is groter dan Saudi Arabië’s dominantie in de oliemarkt.

Sinds 2016 kent China strenger beleid aangaande haar goudmijnen, waardoor verschillende mijnen samengingen of moesten sluiten.

Alistair Hewitt, head of market intelligence at the World Gold Council: “The environment is gaining increasing appreciation from policymakers. Gold mining has come under tighter regulations

China produceerde afgelopen jaar zo’n 420,5 ton goud, minder dan de helft dan haar eigen vraag, dat vorig jaar steeg met 4 procent tot 953,3 ton.

De wereldwijde goudproductie steeg vorig jaar tot 3.268,7 ton, vijf ton meer dan de 3.263 ton in 2016, aldus de WGC.

Het betreft de kleinste toename sinds 2008, toen de output daalde met 2 procent tijdens de financiële crisis.

Maar ook de vraag naar goud bleek in 2017 op het laagst te staan sinds 2009.

De wereldwijde vraag daalde 7 procent tot 4.071.7 ton.

De investeringsvraag daalde met bijna 25 procent, voornamelijk door het lage bedrag dat naar goud-ETF’s vloeide.

De vraag naar goud voor de sieradenindustrie daartegenover kende haar eerste jaarlijkse stijging sinds 2013, dit ondanks een stijging van de goudprijs van 13 procent.

Vooral de vraag in India in de sieradensector was sterk, met een stijging van 12 procent, het sterkste vierde kwartaal sinds de WGC data bijhoudt sinds het jaar 2000.

In China steeg de vraag naar goud voor de sieradensector met 3 procent afgelopen jaar. De eerste jaarlijkse toename sinds 2013.

Bronnen: Reuters, Financial Times

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999