Risicoloos vastgoed

Alex en Kelly zijn 45, hebben behoorlijk zuinig geleefd en alvast 200.000 euro aan de kant staan voor de oude dag.

Kelly is huisarts en Alex heeft een eigen bedrijfje.

Het grootste deel van hun spaargeld is het gevolg van een erfenis. Hun spaarpotje was op een gegeven moment zelfs nog wat beter gevuld, maar enkele foute beleggingen op de beurs zorgden voor bijna 100.000 euro aan koersverlies.

Alex en Kelly hadden het advies van hun bankier gevolgd en flink verloren met aandelenfondsen.

Het koppel wil nooit nog iets met de beurs te maken hebben.

“Veel te gevaarlijk”.

Alex en Kelly hebben nu hun centen geïnvesteerd in vastgoed. Ze kochten twee appartementen in een Belgische grootstad.

Hun bankier had hen verteld dat ze hun rendement flink kunnen verhogen met ‘leverage’.

Slimme vastgoedinvesteerders weten namelijk hoe ze hun investering kunnen optimaliseren met leverage.

Als je geld geld kan lenen aan 1,5% en vervolgens 3,5% aan huur binnen harkt, verdien je 2% op de schulden die je aangaat!

“Je verdient geld met other people’s money”, aldus de huisbankier.

Ze hadden hun 200.000 euro aan eigen middelen gecombineerd met 500.000 euro aan schulden waardoor er 700.000 euro gespendeerd kon worden aan de aanschaf van twee appartementen.

Dat levert 2.050 euro per maand aan huur op. Bruto welteverstaan.

Van die inkomsten moet het onderhoud betaald worden, de belastingen en de verzekeringen.

En er zijn natuurlijk de maandelijkse aflossingen van 2.412 euro.

De huurinkomsten volstaan natuurlijk niet helemaal om alle maandelijks kosten toe te dekken. Er is een gat van 850 euro per maand dat het koppel bijpast uit het gezinsinkomen.

“Het is een vorm van pensioensparen”, vertelt Alex. “Over 20 jaar zijn de appartementen volledig afgelost en is de huur helemaal voor ons. Bovendien lossen we nu ook maandelijks kapitaal af.” 

Wel, ik weet niet wat mensen tegenwoordig van een belegging verwachten, maar volgens mij moet het toch ergens de bedoeling zijn om er extra inkomsten uit te halen in plaats van maandelijks geld toe te leggen?

En ik vraag me af waarom dit koppel überhaupt nog naar hun bankier luistert na het fiasco met de fondsen, maar blijkbaar krijgt deze charlatan nog eens de kans om hen blaasjes wijs te maken?

Other people’s money.

Het is creatief gevonden, dat moet ik erkennen 😉

Het idee is natuurlijk dat vastgoed een bijna risicoloze belegging is. Dat is de grote aantrekkingskracht. Vastgoed is nog nooit in waarde gedaald, hoor je dan.

Alex en Kelly hebben twee huurders, waarvan er ééntje niet langer de huur kan betalen. Deze huurder bezit een eigen restaurant dat op een faillissement lijkt af te stevenen.

De huurinkomsten zijn nu teruggevallen tot 1.025 euro per maand.

Maar er is maandelijks wel 2.900 euro nodig om de boel draaiende te houden. Opeens moet er 1.875 euro bijgepast worden.

Alex zag echter zijn omzet door de coronacrisis met 30% terugvallen waardoor Kelly in feite de enige kostwinner is geworden.

Nagenoeg al het spaargeld zit in het vastgoed. Er is nog een potje van 10.000 euro voor onvoorziene uitgaven, maar ver geraken ze daar ook niet mee.

Als dit te lang blijft duren, zit er in feite maar één ding op: één appartement verkopen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want er is steeds minder appetijt om in de stad te komen wonen.

De meeste grotere bedrijven stimuleren telewerken waardoor het voorlopig niet meer nodig is om dichtbij je werk te wonen.

Bovendien neemt de sociale onrust in de steden toe. Er zijn bijna dagelijks manifestaties, de onveiligheid stijgt en door de strikte coronamaatregelen is er eigenlijk ook geen bal meer te beleven.

Aan de vraagprijzen van appartementen merk je natuurlijk niks. Die blijven nog altijd even hoog.

Diverse makelaars vertelden Alex en Kelly echter dat een snelle verkoop enkel mogelijk is tegen een prijs die 10% lager ligt dan hun aankoopprijs. Samen met de betaalde registratierechten, kijken ze hier aan tegen 70.000 euro verlies.

Daar zit je dan met je risicoloze belegging die anderen voor je zouden afbetalen.

Alex is woedend. Zijn bankier had hem nooit zo’n grote lening mogen aanpraten. Het is die verdomde leverage die hen nu meteen kopje onder duwt.

OTHER PEOPLE’S MONEY … GRRRRR!!