Petrodollar wankelt na productieknip

De VS wil een lagere olieprijs om de binnenlandse inflatie af te remmen en tegelijkertijd Rusland in de portemonnee te raken.

Men werkt hiervoor op twee sporen.

Biden’s regering dumpt schaamteloos de strategische oliereserves op de markt en de Federal Reserve tracht dan weer de vraag naar olie te temperen via een strikt monetair beleid.

Er werd ook herhaaldelijk naar Saudi-Arabië gekeken voor extra productie, maar daarvoor bleek weinig appetijt bij de Saudi’s.

Op een gegeven moment maakten de Saudi’s zelfs de opmerking dat ze niet al te gelukkig waren met de interventies van de VS in de oliemarkt.

Zoals gewoonlijk werd deze opmerking straal genegeerd.

De VS ligt steeds minder wakker van andere landen en kijkt toch vooral naar de eigen belangen.

Fed-lid Christopher Waller zei zelfs letterlijk dat het niet de verantwoordelijkheid is van de Federal Reserve om rekening te houden met de issues van andere landen.

“Het is onze dollar, maar jullie probleem”, blijft nog steeds van toepassing.

Dat een te lage olieprijs ook Saudi-Arabië treft, daar heeft de VS dan ook weinig oor voor.

OPEC besloot dan maar om zelf actie te ondernemen en plant een productieverlaging van maar liefst 2 miljoen vaten per dag om de dalende olieprijs te counteren.

In de VS waren ze -om het zacht uit te drukken- not amused met deze beslissing.

Saudi-Arabië kreeg het verwijt onder één hoedje met Rusland te spelen. Biden gaf meteen aan de relatie met het land te willen herevalueren. Dit zou gevolgen hebben.

In het Congres ligt al een tijdje de No Oil Producing and Exporting Act (NOPEC) klaar. Het idee is om OPEC als een kartel te bestempelen en te beschuldigen van prijsafspraken. Dat zou dan meteen de deur openzetten voor het nationaliseren van activa in buitenlandse handen.

Het is een opmerkelijke evolutie.

OPEC bestaat immers al meer dan 60 jaar en heeft er nooit echt een geheim van gemaakt ‘prijsstabiliteit’ na te streven.

Je kan er niet onderuit dat OPEC wel degelijk een kartel is, maar dat wordt in feite al decennia gedoogd.

Zolang Saudi-Arabië zich gedroeg als een trouwe bondgenoot van de VS, werd OPEC geen duimbreed in de weg gelegd.

Maar die relatie met de VS staat nu al jaren onder druk en ontspoorde helemaal sinds Biden zijn intrek nam in het Witte Huis. Biden zou het land veranderen in een ‘pariastaat’ en dat viel slecht in Saudi-Arabië.

Het plaatst de VS in een moeilijke positie.

De VS had in de jaren ‘70 de dollar losgekoppeld van de goudprijs en deed niet veel later een briljante zet door de waarde van de dollar te koppelen aan de oliereserves van Saudi-Arabië.

De Saudi’s zouden enkel nog olie verkopen in ruil voor dollars waardoor de vraag naar de Amerikaanse munt hoog zou blijven. In ruil zou de VS het land militair beschermen. De petrodollar was geboren.

Wie echter de ontwikkelingen van de voorbije jaren gadeslaat, stelt echter vast dat Saudi-Arabië het gehad heeft met deze regeling en het einde van de petrodollar in de hand werkt.