Royal Mint maakt recordwinst bekend

De Royal Mint in het Verenigd Koninkrijk heeft tijdens haar laatste boekjaar, dat eindigde op 31 maart, een recordwinst geboekt.

Het Britse bedrijf en de officiële maker van Britse munten meldde een omzet van meer dan 1,33 miljard dollar, met een winst voor belastingen van 20,4 miljoen dollar.

Dit was een winststijging van 6,8 miljoen dollar ten opzichte van vorig jaar boekjaar en het grootste bedrag sinds de oprichting van de naamloze vennootschap in 2010.

Het staatsbedrijf is ook verantwoordelijk voor het slaan van de munten van het land sinds Koning Alfred de Grote, wat meer dan 1100 jaar geleden is, waarmee het tevens het oudste Britse bedrijf is.

Sinds 2010 verkoopt het daarnaast ook edelmetalen, historische munten, sieraden en luxe verzamelobjecten voor commerciële doeleinden.

In het afgelopen boekjaar heeft de Mint 339 miljoen munten voor het Verenigd Koninkrijk geslagen en nog eens 1,5 miljard munten en losse stukken voor 22 andere landen.

De Royal Mint heeft daarnaast plannen om in 2023 een nieuwe fabriek te openen die zich zal toeleggen op het terugwinnen van edelmetalen uit oude mobiele telefoons en laptops.

Na het overlijden van koningin Elizabeth in september heeft de Munt aangekondigd munten te maken met de beeltenis van koning Karel III (Prince Charles).

De eerste munten met het portret van de koning zijn een speciale kroon van 5 pond en 50 pence, die ook het leven en de nalatenschap van Koningin Elizabeth II zullen herdenken. De nieuwe munt van 50 pence zal in de komende maanden in omloop komen.

Terug naar de cijfers: de inkomsten in de VS stegen afgelopen boekjaar met 62 procent doordat de verkoop van edelmetalen en herdenkingsmunten toenam, aldus het persbericht dat gisteren werd gepubliceerd.

Ook in het Verenigd Koninkrijk en Europa steeg de verkoop, waarbij de consumentgerichte divisie de grootste vraag naar historische munten en beleggingsproducten in edelmetalen zag.

Het bijzonder positieve resultaat markeert het einde van een drie jaar durende transformatiestrategie onder leiding van Chief Executive Anne Jessopp.

De oudste producent van het Verenigd Koninkrijk heeft zich daarmee met succes ontwikkeld tot een consumentenmerk en zich uitgebreid tot beleggingsproducten in edelmetalen, de verkoop van historische munten, sieraden en luxe verzamelobjecten.

Bronnen: Royal Mint, Kitco