Relatief lichte macroweek

Een relatief lichte week voor de macro-economische data geeft niet veel richting aan de goudprijzen deze week. Hetzelfde geldt voor de olieprijs en de Amerikaanse dollar volgens enkele analisten.

De goudmarkt is zich aan het voorbereiden om een dalende trend van twee weken te doorbreken. Vorige vrijdag eindigde de prijs in neutraal territorium in vergelijking met vorige week. De comex futures voor augustus sloten de dag af op 1256,40 USD per ounce. Dat is relatief stabiel ten opzichte van de settlementprijs van vorige vrijdag.

Zilver eindigt ook een verliesperiode van twee weken met de comex futuresprijzen voor juli die afklokken op 16,66 USD per ounce. Dat is eveneens een relatieve stabiliteit ten opzichte van de voorgaande week.

Tot de verrassing van sommige analisten is de goudprijs relatief sterk gebleven aangezien de eerste steunlijn van 1240 USD per ounce niet doorbroken werd, ondanks de hawkish commentaren van lokale Fed voorzitters, vooral dan William Dudley van New York.

De prijsactie op de goudmarkt is bemoedigend, aangezien goud in staat is geweest om de hawkish centrale bankiers het hoofd te bieden. Dat zei Adam Button, senior valutastrateeg bij Forexlive.com.

Voor veel traders is het sentiment op de wereldwijde markten, onder andere relatief lagere obligatierentes, en een verzwakkende Amerikaanse dollar, een indicatie van de toenemende onzekerheid dat de Amerikaanse bank verdere renteverhogingen zal doorvoeren en zijn balans zal afbouwen.

De zwakkere olieprijs creëert ondertussen een risk-off sentiment op de markt, wat negatief is voor aandelen en positief voor goud. Goud blijft echter nog steeds ondermijnd door de aandelenmarkten. Het ziet er naar uit dat we een zeer grote sell-off moeten hebben op de markten die de aandelenkoersen lager duwen.

Lagere olieprijzen kunnen bullish zijn voor goud. Lagere olieprijzen zorgen er immers voor dat de deflatoire en economische risico’s voor de Amerikaanse economie toenemen. beide factoren zorgen er immers voor dat de Amerikaanse Fed waarschijnlijk de rentevoeten niet zal verhogen. De laatste keer dat olie uitbodemde rond de 30 USD per ounce, ging de goudprijs immers zo’n 15% hoger.

Wait and see dus…

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]