Regen voorspeld, maar toch nat

Op 7 maart 2022 schreef ik:

“Zonder de Russische energie kunnen wij simpelweg niet verder en duwen we de economie in een gigantische depressie met ongeziene werkloosheid en armoedecijfers van een ontwikkelingsland. 

Deze woorden komen misschien wat hyperbolisch op je over, maar dit zijn helaas de feiten”

Op 14 maart 2022 schreef ik:

“Is het dan vreemd om te besluiten dat de financiële markten één grote shitshow zijn geworden en dat je eigenlijk goed gek moet zijn om nog langer in dit frauduleuze casino mee te draaien?

Mijn posities op de beurs maken nog amper 30% van mijn vermogen uit en als ik dit allemaal zie, overweeg ik om dat percentage straks verder te verlagen.

In deze markt voel ik me steeds comfortabel met fysiek zilver en goud in een (Zwitserse) kluis.”

Op 21 maart 2022 schreef ik:

“We staan voor ongekend moeilijke tijden met een perfecte storm van energietekorten, torenhoge inflatie en een record aan schulden. 

Dit is echt niet meer het moment om veel risico’s te nemen en de meeste aandelenposities worden dan ook beter afgebouwd. 

De enige posities die ik nog wil bezitten, zijn te vinden in de grondstoffensector.”

Ik heb vaak genoeg gewaarschuwd en in de weken daaropvolgend heb ik lezers van BeursMagazine aangeraden op winst te nemen op Peabody Energy (+460%), Sipef (+62%) en Teekay Tankers (+33%).

Die extra cash komt straks goed pas om enkele nieuwe aandelen op te pikken!

Wat ik echter niet had voorzien, zijn de enorme koersdalingen bij de mijnaandelen.

Zoals je weet, heb ik een maximale allocatie van 30% van mijn vermogen geïnvesteerd in de mijnaandelen en deze posities daalden gemiddeld met 26% sinds de high enkele weken geleden.

Verder zit ik nog voor ongeveer 30% in zilver en ook hier gingen we behoorlijk lager. De $18-$19 waar ik in het verleden wel eens over sprak als ‘worst case scenario’ ligt weer op tafel.

Ik wil maar zeggen: ondanks mijn herhaaldelijke waarschuwingen, zit ook ik in de hoek waar de klappen vallen momenteel.

Het heeft niet veel zin om regen te voorspellen als je nadien zonder paraplu naar buiten gaat, nietwaar?

Gelukkig heb ik wel wat cash reserves achter de hand door eerdere verkopen en kan ik rustig nadenken hoe ik deze middelen ga besteden.

Gezien de oplopende risico’s en de enorme posities die ik reeds bezit in de mijnaandelen, zal ik het wellicht eerder conservatief houden en wat goud of zilver bijkopen.

We zien wel. Ik hou je -zoals steeds- op de hoogte.