Op weg naar een economisch kerkhof

Europese politici dachten met keiharde en ongeziene economische sancties Rusland op de knieën te dwingen, maar men heeft daarmee zichzelf flink in de eigen voet geschoten.

En alsof het allemaal nog niet genoeg is, zijn er enorme regionale verschillen in de prijszetting.

Zo ligt de Europese prijs op dit moment ongeveer vijftien keer zo hoog dan de Amerikaanse prijs.

Met deze gasprijzen kunnen Europese fabrieken natuurlijk niet meer concurreren met hun Amerikaanse tegenhangers.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat energie 5% uitmaakt van de productieprijs. Als je dan plots 15 keer meer voor je energie dient te betalen, stijgt je productiekost plots met 75%.

Hoe kan je dan nog competitief zijn?

Ik moet waarschijnlijk niemand uitleggen dat je met een dergelijke kostenstijging straks geen andere keuze meer hebt dan je fabriekspoorten te sluiten.

De Europese industrie is aan deze gasprijzen niet meer competitief en als we geen manier vinden om de prijzen (snel!) weer omlaag te duwen, eindigt Europa in een economisch kerkhof.

Poetin heeft ons goed in de tang en Europa staat nu voor de keuze tussen pragmatisme en moraliteit.

Zonder de Russische energie kunnen wij simpelweg niet verder en duwen we de economie in een gigantische depressie met ongeziene werkloosheid en armoedecijfers van een ontwikkelingsland.

Deze woorden komen misschien wat hyperbolisch op je over, maar dit zijn helaas de feiten.

Je kan je ook beginnen afvragen of de huidige prijsstijgingen geen indicatie zijn van hyperinflatie in de euro.

Als deze energieprijzen straks doorgerekend worden in de producten die we dagelijks kopen, over welk inflatiecijfer spreken we dan? 15%-20% moet dan toch een minimum zijn?

Wie mijn advies van de voorbije jaren volgde en een aanzienlijk deel van het vermogen investeerde in edelmetaal, moet zich geen zorgen maken over de huidige prijsstijgingen. Je koopkracht is beschermd.

En voor degenen die tot op heden geen actie ondernamen: ik hoop dat het je stilaan begint te dagen waarom het zo belangrijk is om edelmetaal in portefeuille te hebben?