Oorlogsverklaring aan China

De VS ligt niet alleen met Rusland en Saudi-Arabië in de clinch, ook de relatie met China is helemaal verzuurd.

Hetgeen de VS de Chinezen vorige week lapte, kan je bijna beschouwen als een oorlogsverklaring.

Sommigen maken de vergelijking met het olie-embargo dat Japan in 1941 voor de voeten geworpen kreeg en de rechtstreekse aanleiding was voor de aanval in Pearl Harbour.

Wat is er dan precies gebeurd, vraag je je af?

De VS was al een tijdje aan het kauwen op importheffingen maar besefte wellicht dat dit alleen maar de binnenlandse inflatie zou opjagen.

Vandaar dat men met een alternatief is gekomen en dat blijkt bijzonder drastisch.

Amerikanen die op de één of andere manier nog diensten verlenen aan de Chinese technologiesector zullen namelijk de Amerikaanse nationaliteit verliezen.

Dat gaat natuurlijk behoorlijk ver en heeft een enorme impact op de technologische industrie in China. De gevolgen zijn catastrofaal, zeker voor de Chinese chipsector.

ASML heeft werknemers bijvoorbeeld al opgedragen om niet meer te werken voor Chinese klanten.

Het is goed om je eens af te vragen wat China, Rusland en Saudi-Arabië met elkaar gemeen hebben? Waarom heeft de VS zich de voorbije jaren tegen deze landen gekeerd?

Zou het feit dat deze landen al een tijdje geen Amerikaanse obligaties meer kopen er iets te maken mee kunnen hebben?

Dat is namelijk de kern van de petrodollar.

Deze landen exporteerden grondstoffen en producten naar de VS en hielden hun overschotten aan in Amerikaans staatspapier.

De voorbije jaren zijn ze echter stuk voor stuk gestopt met het kopen van overheidspapier en overschotten worden nu eerder in goud geparkeerd.

Dat was een eerste, belangrijk signaal dat de petrodollar ter discussie stond. En sindsdien werd ook de retoriek ten opzichte van zowel China als Saudi-Arabië opgevoerd.

Deze landen werden niet meer aanzien als betrouwbare partners maar werden plots omschreven als een bedreiging voor de wereldvrede (China) en een pariastaat (Saudi-Arabië).

De ongeziene maatregel die de VS nu neemt ten opzichte van China doet vermoeden dat er achter de schermen iets serieus gaande is en we ons in ieder geval mogen verwachten aan een forse tegenzet van de Chinezen.

Zou het kunnen dat China plannen maakte om de olie-import in de toekomst af te rekenen in yuans in plaats van dollars?

In ieder geval: als deze landen het een goed idee vinden om hun overschotten te parkeren in goud, volg je best hun voorbeeld.

Zij zijn van mening dat goud in de toekomst alleen maar waardevoller zal worden, en dat is een gedachte die ik zeker deel.

Wie wat avontuurlijker is ingesteld, kijkt misschien nog beter naar zilver.

Zilver noteert na de correctie van de voorbije twee jaar aan serieuze soldenprijzen en heeft van alle edelmetalen het meeste stijgingspotentieel.

 

Koop hier je goud

Koop hier je zilver