Negatieve rentevoeten en goud correleren sterk

Volgens de World Gold Council is het erg waarschijnlijk en aannemelijk dat we voor het goud een nieuwe stierenmarkt ingaan. Het zou meteen de eerste stierenmarkt zijn sinds september 2011, toen het gele metaal een all-time high van meer dan 1900 USD per ounce bereikte.

Sinds 1970 hebben we vijf stierenmarkten gezien voor het goud, waarbij elke gemiddeld 63 maanden duurde en gemiddeld een rendement opleverde van maar liefst 385 procent, volgens de WGC.

Zoals onlangs werd gezegd op mining.com voorspelde één bepaalde analist dat de goudprijs binnen de volgende drie jaar zou kunnen stijgen tot maar liefst 3000 USD per ounce. Op een congres van de Dubai Precious Metals Conference verklaarde diego Parrilla, co-auteur van het boek “The Energy World is Flat” dat er een “perfecte storm” zit aan te komen voor het goud nu de onzekerheid over het beleid van de centrale banken gradueel aan het toenemen is.

Iedereen gelooft dat de zwakkere dollar de belangrijkste driver is achter de goudprijs, maar dat is in realiteit niet juist. Als we kijken naar de correlaties, dan zijn de negatieve rentevoeten een veel sterkere factor.

Zo heeft Zerohedge vastgesteld dat sinds 2008 de correlatie tussen de goudprijzen en de reële negatieve rentevoeten bijzonder sterk is geweest:

Based on a regression analysis holding gold as the independent variable, a negative 0.5 percent real rate level would suggest a gold price of $1,380 an ounce and a negative 1.0 real rate level would suggest a gold price of $1,546 an ounce… The potential for inflation rates to move upwards and match U.S. Treasury yields, which continue to be held down in the short-term, could create a 1970s-esque phase in real rates.”

Stierenmarkten in goud kunnen enorm sterk zijn, en de sterkste leverde een rendement op van maar liefst 721%. Zorg dus dat je erbij bent en meer dan voldoende goud en ook zilver in je portefeuille hebt zitten, zodat je van deze seculaire trend kan mee profiteren. Metalen in fysieke vorm zijn uiteraard de enige goeie keuze op lange termijn voor een voorzichtige belegger!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]