Invloedrijke grondstoffenbelegger Kooyker stopt ermee

De Nederlander Willem Kooyker, volgens Forbes en de Financial Times één van de invloedrijkste zakenmannen van de VS, stopt ermee. Binnen de olie-, (edel)metalen- en landbouwmarkten een bijzonder grote naam.

Kooyker vertrok veertig jaar geleden naar New York waar hij kapitalen verdiende met de handel in grondstoffen. Hij leidde vanuit New York het legendarische trading house Commodities Corp.

Daarna startte hij In 1989 Blenheim Capital Management, om dit uit te laten groeien tot ’s werelds grootste grondstoffenfonds.

Tegenwoordig is hij onder meer member of the board bij Valor Capital Group, een Amerikaans investeringsbedrijf in startups, met de focus op Brazilië.

Kooyker begon zijn handelscarrière in 1964 bij Internatio-Muller in Rotterdam, waar hij uiteindelijk directeur werd van de International Trading Group.

Hij verbleef in die functie tot 1981, toen hij in dienst trad bij Commodities Corporation in New Jersey.

In oktober 1984 startte Kooyker een nieuw bedrijf, Tricon Holding Company, een handels- en adviesbureau in zowel futures- als fysieke markten gericht op de energiesector en industriële grondstoffen.

In januari 1989 richtte Kooyker vervolgens Blenheim op. Gelijktijdig was hij grootaandeelhouder van Derivatives Portfolio Management.

De laatste jaren zit het tij wat tegen voor Kooyker. Zijn fondsen kelderden tientallen procenten, omdat hij de ineenstorting van de olieprijs in 2014 niet zag aankomen.

Daar waar het fonds in 2011 meer dan 9 miljard dollar onder beheer had was daar in 2016 nog 1,5 miljard dollar van over. Nu stopt de 77-jarige Fries ermee, na 50 jaar in het vak te hebben gezeten.

Twee jaar geleden werd al duidelijk dat Kooyker het langzaamaan wat rustiger aan ging doen, met de benoeming van vier nieuwe partners binnen Blenheim. Sinds de oprichting was er tot 2017 geen verandering in eigenaarschap.

Het merendeel van Blenheim’s investeerders zijn nu over naar een nieuw fonds genaamd Valence Asset Management, een fonds dat gerund wordt door zijn zoon Terence Kooyker en portfolio manager James Tatum.

Het nieuwe fonds is deze maand gelanceerd, heeft negen voormalig medewerkers van Blenheim in dienst, waarbij primaire taken zich bevinden binnen de (edel)metaal-, bulkmarkten en andere grondstoffen.

Het fonds wil nieuwe beleggers binnen halen waarbij het de doelstelling heeft 800 miljoen dollar op te halen.

Bronnen: Bloomberg, Valor Capital Group, Business Wire

Foto: Flickr