Zilver-import India 72 procent hoger dan jaar geleden

Terwijl de goud-import in India gedaald is tot het laagste niveau in drie jaar tijd, waarschijnlijk wegens de flink gestegen prijs, is de zilver-import juist flink gestegen.

De zilver-import steeg in augustus liefst 72 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Het Indiase ministerie van Handel liet weten dat er die maand 543,21 ton werd geïmporteerd.

De op een na grootste goudconsument ter wereld lijkt, nu de koers van het edelmetaal dit jaar al 20 procent is gestegen, massaal voor zilver te kiezen.

In India steeg de benchmark goudfutures in Mumbai vorige maand tot recordhoogten, terwijl de zilverfutures, hoewel in 2019 al met 18 procent te zijn gestegen, nog steeds 40 procent lager liggen dan het historische hoogtepunt in 2011.

Het zilveren edelmetaal is daarmee nog altijd zo’n tachtig keer goedkoper dan grote broer goud.

Daarmee mag het meer betaalbaar heten. Voor de grote afzetmarkt in India, waar ook veel armere boeren edelmetaal aankopen voor bijvoorbeeld Diwali, een feest dat deze maand plaats vindt, een interessante optie zo blijkt.

Chirag Sheth, consultant bij Metals Focus in Londen: “The price point is so much lower that things are working in the favor of silver. It is still very, very reasonable to buy silver compared to gold. When we talk to people in the market, they say Diwali is going to be bad for gold but for silver it is going to be okay”

Begin deze maand kwam Metals Focus in opdracht van het Silver Institute al met een studie genaamd “Global Silver Investment”.

Daaruit werd duidelijk dat het sentiment voor de zilvermarkt bij beleggers en de interesse in het edelmetaal wereldwijd toeneemt.

Volgens de studie is zilver een relatief kleine markt in vergelijking met goud. Hierdoor is het mogelijk dat relatief kleine instromen of liquidaties in posities een onevenredig groot effect kunnen hebben op de markt.

Dit kan op haar beurt weer leiden tot een verhoogde prijsvolatiliteit, zoals minder dan tien jaar geleden gebeurde, toen de zilverkoers omhoog spoot.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr