China bezit hoogstwaarschijnlijk veel meer goud dan uit gegevens blijkt

China is uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste kopers van het gele edelmetaal. Dit jaar voegde het al meer dan 100 ton goud toe aan de reserves.

Volgens Alasdair Macleod van Goldmoney.com heeft China de fysieke goudmarkt redelijk in handen. Hij vermoedt dat de officiële cijfers echter weinig voorstellen.

Macleod denkt dat China op een gegeven moment het correcte niveau van de reserves zal aangeven, wat uit kan komen op liefst 20.000, aldus Macleod.

Macleod is niet de enige met die mening. Ook John LaForge, real asset strategy bij Wells Fargo, geeft aan dat de Chinese goudreserves wel eens veel hoger uit kunnen komen.

China is momenteel volgens de officiële statistieken de op vijf na grootste aanhouder van het edelmetaal wereldwijd. In werkelijkheid zou dat wel eens heel anders kunnen zijn, aldus LaForge.

Gezien het feit dat China de top goudconsument en goudproducent ter wereld is, evenals de op een na grootste economie ter wereld, kan het meer goud bezitten dan wordt aangetoond middels de statistieken van de People’s Bank of China, aldus LaForge.

LaForge: “Don’t let the official statistics fool you. China and Chinese citizens are quite keen to hold gold”

Uit de laatste officiële gegevens blijkt dat China in 2019 106 ton goud heeft toegevoegd aan de officiële reserves, waardoor de totale goudreserves zijn toegenomen tot 1.948 ton.

Maar de echte goudreserves van China zijn nog steeds een mysterie voor de edelmetaalmarkt volgens LaForge. Het meest waarschijnlijke scenario is dat China meer bezit dan wat er gerapporteerd wordt.

China is gek op goud en de importgegevens vanuit Hongkong naar het vasteland van China bevestigen dat.

Uit cijfers blijkt dat de goudstromen van Hongkong naar het Chinese vasteland afgelopen jaar bijna vier keer zo hoog was dan de officiële PBoC-statistieken.

LaForge heeft geen idee waar dat goud dan precies naartoe gaat, maar het eindigt ergens binnen de Chinese landsgrenzen. Ook Suki Cooper, edelmetaalanalist bij Standard Chartered Bank, ziet de trend.

Cooper: “China hasn’t said what its gold policy is but it would need to buy two years worth of global production to achieve diversification. It looks like it is on track to add 150 tonnes for the whole year. The desire to add gold is there”

De People’s Bank of China kondigde deze maand aan dat haar officiële goudbezit in september is gestegen tot 62,64 miljoen ounces, een stijging van 190.000 ounces ten opzichte van augustus.

Bronnen: Kitco, Financial Times, Russia Today

Foto: Flickr