Goud blijft gevangen onder de 1500 dollar

De goudprijs ligt voorlopig redelijk zwak op koers. Er zijn echter belangrijke cijfers om naar uit te kijken. De Amerikaanse macro-economische cijfers die volgende week worden vrijgegeven zullen cruciaal zijn. Ze zullen immers bepalen in welke mate de Federal Reserve op 30 oktober aanstaande hawkish of dovish zal zijn.

In de toekomst zal de nadruk op de cijfers liggen, naarmate de beslissing over de renteverlaging in oktober dichterbij komt. Er zal op de meeting in oktober waarschijnlijk een renteverlaging komen. De Fed staat immers onder enorme druk van Trump.

Wat betekent dit nu voor de goudprijs? Goud blijft de jongste weken immers relatief zwak op koers liggen. De prijsactie is nu eerder opwaarts dan neerwaarts gericht.

Voorlopig zal de prijs waarschijnlijk niet al te fel boven de 1500 USD per ounce uitstijgen, omdat Powell waarschijnlijk geen signaal wil geven voor meer renteverlagingen in 2020, althans voorlopig.

Enkele cijfers waar we volgende week moeten naar uitkijken, zijn onder andere de bestellingen van duurzame goederen in de VS en de Markit PMI-cijfers uit de verwerkende nijverheid. Die worden allebei volgende donderdag vrijgegeven. Andere data die belangrijk zijn, zijn de verkopen van bestaande huizen dinsdag, de verkoop van nieuwe woningen en de huizenprijsindex.

Andere edelmetalen die nauw samenhangen met de toenemende vraag naar schone wagens zijn palladium en rhodium. Beide metalen zijn echter fysiek moeilijker te krijgen en op het fysieke metaal worden aanzienlijke premies gevraagd.

Duidelijke achterblijvers zijn platina en zilver. Deze edelmetalen hebben het knap lastig. Maar zij bieden qua value en risk dan ook de beste kansen.