Impala’s dilemma

In “Platina is te Goedkoop“, ons artikel gepubliceerd op 31 oktober 2023, bespraken we kort de huidige onderwaardering van platina. 

Op diezelfde dag deelde Impala Platina, de derde grootste platina producent in Zuid-Afrika, haar productiecijfers van 1 april tot 30 september.

CEO Nico Muller sloot zich in het begeleidende persbericht aan bij onze analyse.

Impala wijst immers ook op een stijgende vraag naar platina. Ook bijvoorbeeld door de rol van platina in de ontluikende waterstof economie. Het aanbod daarentegen blijft beperkt. 

Ondanks deze positieve vooruitzichten, geeft Impala aan dat het zijn investeringen moet terugschroeven. 

“Capital expenditure on projects considered key to strategic delivery will continue, but planned elevated levels of spend across the portfolio will be adjusted to reflect the prevailing current reality of compressed industry margins.”

Dat benadrukt de complexiteit van de huidige markt en de uitdagingen waarmee producenten worden geconfronteerd. Zelfs wanneer de vooruitzichten positief zijn, moeten mijnbouwers aan hun eigen overleven denken wanneer de marktprijs te laag is.

Die te lage platina prijs, zien wij juist als een opportuniteit. 

Voor ons is de platina markt een interessante niche markt en investeringen in fysiek platina zijn een diversificatie in onze edelmetaal portfolio’s.

Een positie in fysiek platina opbouwen kan eenvoudig en aan de beste voorwaarden via Goud999Safe.

P.S. Voor de uiterst positieve vooruitzichten in de analyse die de Wold Platinum Investment Council maakte, kan u hier terecht: Wat moeten we hier nu mee?.