Platina is te goedkoop

De vier grote platina producenten in Zuid-Afrika,  Anglo American (Amplats), Sibanye StillwaterImpala platinum en Northam platinum, hebben in de afgelopen maand meer dan 16.000 ontslagen aangekondigd bij hun personeel.

Voor hen is de platina prijs te laag en de ontginningskost te hoog.

Sibanye, de tweede grootste platinaproducent, is verantwoordelijk voor de meerderheid van de aangekondigde ontslagen. Daarnaast zal het bedrijf vier onrendabele platinamijnen sluiten.

Zuid-Afrika blijft goed voor 70% van de jaarlijkse platinaproductie op wereldvlak.

Maar ook buurland Zimbabwe is een grote producent. Daar heeft mijnbouwer Tharisa besloten om de opstart van haar nieuwe “Karo” platinamijn uit te stellen tot ten minste 2025.

Mijnbouwers hebben de reputatie om het aspect “timing” helemaal mis te hebben. Dat is dus niet alleen onvermijdelijk voor beleggers, maar ook voor hen. Alleen moeten mijnbedrijven hun personeel elke maand betalen en hebben ze niet zoals ons de luxe om meerdere kwartalen vooruit te kijken.

Pessimismetroef dus bij de mijnen.. Dat is goed nieuws voor ons.

Het aanbod van platina naar de markt zal duidelijk niet betekenisvol groeien de komende jaren.

Dit gebeurt allemaal terwijl we ook over de vraag naar platina een bijzonder rooskleurig rapport hebben van de World Platinum Investment Council, dat rapport bespreken we hier. Daarin stelt het WPIC eveneens dat de wereldwijde platinavoorraden in 2024 al “krap” zullen worden.

Interessante tijden…

Aan de huidige prijzen, blijven wij alvast platina opbouwen via goud999safe!