Hoe groot is de markt voor ruwe olie?

De goudmarkt en oliemarkt zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals we recentelijk besproken hebben in ons artikel over Olie, goud en dollars. Echter, niet iedereen is zich bewust van de gigantische omvang van de oliemarkt.

Onderstaande infographic van The Visual Capitalist toont de markt voor ruwe olie, uitgedrukt in dollars, en vergelijkt deze met de tien grootste metaalmarkten.

Hoe groot is de markt voor ruwe olie?

Het wordt hier meteen duidelijk: de wereldwijde markt voor ruwe olie is enorm en heeft daardoor een aanzienlijke invloed op zowel economische als geopolitieke situaties.

De gecombineerde marktomvang van de tien grootste metaalmarkten bedraagt zelfs minder dan de helft van de markt voor ruwe olie.

Goud neemt een opvallende plaats in deze vergelijking, maar de situatie is bij goud totaal anders dan bij olie. Waar olieproductie op peil moet blijven en waar de wereldwijde olievoorraad vroeg of laat volledig zal worden verbruikt, is dit bij goud absoluut niet het geval.

Niet alleen voegt de jaarlijkse goudproductie van ongeveer 3100 ton slechts 1,5% toe aan de bestaande voorraden, dit goud wordt ook nooit verbruikt. Bijna al het goud dat ooit werd ontgonnen, bestaat nog steeds. Zelfs wanneer goud omwille van zijn fysieke eigenschappen in de industrie wordt gebruikt, wordt het na gebruik eenvoudigweg gerecycleerd (hoewel dit nooit 100% is).
Het is interessant om te weten dat de hoeveelheid bovengronds goud de groei van de wereldbevolking bijna perfect volgt. Per capita blijft de hoeveelheid bovengronds goud vrijwel constant op minder dan 30 gram per persoon.

Naar verwachting zal de wereldeconomie in de toekomst minder worden gedomineerd door het dollarsysteem. De rol van goud als financiële reserve zal daarom alleen maar toenemen.

De olieproducerende landen zullen hier ook een rol in spelen. Als de productie van olie zou dalen, bijvoorbeeld door een wereldwijde afbouw van fossiele brandstoffen, dan zullen olieproducenten een alternatieve reserve voor de toekomst moeten vinden ter vervanging van olie.

Olie en goud vloeien nooit in dezelfde richting!

Fysiek goud in portefeuille is wat ons betreft alvast een “no brainer”. De veiligste en makkelijkste manier om je positie in goud te verhogen, is via goud999Safe