Halverwege 2023: Hoe staat goud ervoor?

Als we kijken naar de korte-termijn prijsevolutie voor goud, hebben we eigenlijk weinig reden tot klagen. In de maand juni hebben we weliswaar een prijscorrectie gezien, maar deze heeft de prijs nu op het niveau van het 200-daags gemiddelde gebracht.

Bovendien blijft het patroon van de afgelopen maanden, met steeds hogere bodems, intact:

Halverwege 2023: Hoe staat goud ervoor?
goudprijs in euro per ounce, 200dma, bron: www.goud999safe.com

In een bullmarkt is elk bezoek aan dit 200-daags gemiddelde een koopkans. Natuurlijk kan de koers onder dit gemiddelde duiken, maar zelfs dat zou geen ramp zijn.

Op de iets langere termijn is het duidelijk dat de goudmarkt sinds 2018 weer in een stabiele opwaartse trend zit. (Als u bent ingelogd op goud999safe.com, heeft u toegang tot al onze real-time grafieken voor goud, zilver, platina en palladium)

Natuurlijk kunnen grafieken ons alleen het verleden laten zien. Het werkelijke potentieel voor goud vanaf nu en op de lange termijn is uiteraard het enige dat echt telt. Op fundamenteel vlak valt er dan ook veel te zeggen over goud.

Ten eerste is en blijft goud de onbetwiste koning onder de edelmetalen. Het is een essentieel onderdeel van onze – en waarschijnlijk ook uw – (edelmetaal)portfolio.

Nog belangrijker, is dat goud de ultieme reserve is van ons hele financiële systeem. Die rol is tegenwoordig onderbelicht, omwille van een hele reeks redenen. Het voordeel daarvan is dat de huidige goudprijs de echte waarde van goud nog lang niet weerspiegelt.

In de geschiedenis van het wereldwijde monetaire systeem zien we dat de regels best vaak veranderen. Elke zoveel jaar (40 jaar?), treedt er een significante verschuiving op.

Iedereen die bekend is met onze monetaire geschiedenis, zal proberen zich in te dekken tegen mogelijke schokken, door te anticiperen op wat komen gaat.

In dat opzicht schreven we twee jaar geleden het artikel “Pokerchips“.

Recent schreven we een stuk dat bijna een vervolg is op “Pokerchips”, genaamd “De goudstrategie van de Centrale Bank“. 

Tot slot, als je echt wil weten waarom we zo gerust zijn in ons bezit van fysiek goud, ongeacht de prijsevolutie, raden we je aan een artikel te lezen dat we in de zomer van 2021 geschreven hebben.

In augustus 2021 was het precies vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse president Richard Nixon de convertibiliteit van dollars naar goud opschortte. Vandaag, bijna 52 jaar na deze ingrijpende handeling, kan de volgende (r)evolutie in onze monetaire geschiedenis naar verhouding gezien niet ver weg zijn.

Ben je daar klaar voor? Heb je genoeg fysiek goud in je portefeuille?

Op Goud999Safe koop je snel en veilig 100% fysiek en gealloceerd edelmetaal in opslag