Het spel dat China speelt: Fysiek boven papier

Misschien heeft u het reeds gelezen, bijvoorbeeld via de nieuwsbrief van Maarten Verheyen van afgelopen vrijdag: de goud- en zilverprijzen in China lopen momenteel weg van de prijzen in New York en Londen. Eind vorige week was het verschil voor goud zelfs zo’n 6%.

En de Chinezen zelf blijven onverminderd enthousiast:

Het spel dat China speelt: Fysiek boven papier

In een transparante en vrije markt zou zo’n verschil in prijs slechts heel tijdelijk kunnen voorkomen, gezien de mogelijkheden voor lucratieve arbitrage. 

Waarom zien we dat dan toch? 

Eén mogelijkheid kan de Yuan zijn… Momenteel is de Chinese valuta immers behoorlijk zwak tegenover de dollar.

Het is mogelijk dat China, ter ondersteuning van haar munt, de import van bepaalde goederen zou kunnen beperken. Echter, volgens onze bronnen is de import van goud en zilver naar China nog steeds ongehinderd mogelijk.

Dit leidt ons tot een andere, voor ons interessantere mogelijkheid: de goudmarkt in Shangai is namelijk een fysieke markt, in tegenstelling tot “onze” gekende papieren markten in Londen en New York.

Een prijsverschil tussen fysiek edelmetaal (in China) en “papier”, kan wijzen op toenemende stress in de goud- en zilver markten. U weet wellicht dat er veel meer goudcontracten circuleren dan er fysiek metaal beschikbaar is. 

Het idee dat de fysieke markt belangrijker wordt, wordt versterkt door het feit dat ook de Chinese Centrale Bank gewoon goud blijft bijkopen. Plus 28,9 ton goud in de maand augustus is niet niks.

Het Westen verliest vandaag gestaag fysiek edelmetaal (echte rijkdom) aan het Oosten.

Het moment waarop de bullion banks in het Westen de controle over de goudprijs verliezen, kan echt wel dichtbij zijn. We schreven enkele jaren geleden al dat de fysieke voorraden voor zowel goud als zilver in Londen dalend waren.

Voor ons is het echter onmogelijk te bepalen hoeveel fysiek edelmetaal er nog exact beschikbaar blijft. Maar misschien beschikken de Chinezen wel over nauwkeurige info?
Ze willen in elk geval merkelijk meer betalen voor fysiek (echt) goud en zilver op dit moment!

Wordt ongetwijfeld vervolgd! Fysiek goud aankopen kan intussen hier. En kijk ook zeker hier voor zilver.