Verliest het Westen controle over de goudprijs?

Voor een ounce goud betaal je via de Shanghai Futures Exchange (SHFE) momenteel $2.023, voor een ounce zilver zelfs $25,40. Dat is een premie van respectievelijk 6% en 13% in vergelijking met de Westerse goudprijzen. 

In tegenstelling tot de papieren handel in edelmetaal via de Comex en LBMA, is de Shanghai Futures Exchange meer gefocust op de fysieke handel. 

Wat verklaart nu de enorme premies voor deze edelmetalen in China?

Ik vermoed dat het allemaal te maken heeft met dit bericht van enkele weken geleden:

Verliest het Westen controle over de goudprijs?

Ik heb hier natuurlijk in het voorbije half jaar frequent over geschreven en wie er graag wat dieper induikt, kan hier mijn artikels over het einde van de petrodollar downloaden.

Als de VS enkele weken geleden de Saudi’s moest aansporen om hun olie te blijven verkopen in Amerikaanse dollars, zegt het ons natuurlijk dat er achter de schermen heel wat gaande is. 

Er zijn ook geruchten dat Biden de Saudi’s last-minute nog wilde overtuigen door hen nucleaire wapens aan te bieden. 

Ondertussen bakken de Saudi’s echter zoete broodjes met de Chinezen en lopen er gesprekken over de ontwikkeling van kernenergie in Saudi-Arabië: 

Verliest het Westen controle over de goudprijs?

Maar hoe zit het dan met de premies van fysiek goud en zilver in China? Hoe passen deze in het verhaal?

Als Saudi-Arabië Chinese Yuan ontvangt voor hun olie, moeten ze natuurlijk ergens terecht met hun overschotten. Ze kunnen een deel van die valuta gebruiken voor het financieren van Chinese import, maar wat doe je met de rest? Je koopt er goud mee via de Shanghai Futures Exchange! 

Ik heb dat proces in december 2022 al eens beschreven:

“China en de Gulf Cooperation Council kwamen overeen om de verkopen van olie en gas te settelen in Yuan via de Shanghai Exchange.

De GCC-landen krijgen Yuans voor hun energie, gebruiken deze valuta voor de import van goederen en diensten uit China en hebben de mogelijkheid om overschotten via de Shanghai Gold Exchange te converteren naar goud.

Dit is het einde van de petrodollar en zal uiteindelijk ook het einde van Bretton Woods betekenen. Het is een belangrijke stap naar een nieuw financieel systeem.” 

De premies voor Chinees goud zetten het Westen onder druk.

Er ontstaat namelijk een gigantische arbitragemogelijkheid waarbij je fysiek goud kan kopen in het Westen en deze met een premie van 6% kan verkopen in China. Hierdoor zal er nog meer goud richting het Oosten vloeien. 

Het Westen heeft nu twee opties.

Of ze doen niets en het goud verhuist naar China.
Of ze stoppen met het manipuleren van de papieren edelmetaalprijzen en de Westerse prijzen volgen de Chinese prijzen.

Voor het Westen zit er geen goede kant aan dit verhaal. 

Voor beleggers zoals ons is het belangrijk dat het Westen (eindelijk) de controle over deze edelmetaalprijzen verliest. Dat is een belangrijk moment waarop we al jaren aan het wachten zijn. 

In feite moeten we dankbaar zijn voor de gemanipuleerde prijzen. Het heeft ervoor gezorgd dat edelmetaal vele jaren beschikbaar was aan kunstmatig lage prijzen, maar dat deurtje lijkt nu dicht te gaan.

Groeten,

Maarten Verheyen