Factcheck: slinkt de platinavoorraad echt?

Voor een positieve analyse over platina, moest ik niet ver gaan zoeken, mijn collega’s van goud999safe publiceerden deze week deze nieuwsbrief: Wat moeten we hier nu mee? 

Het artikel bespreekt het meest recente kwartaalverslag van de World Platinum Investment Council en die kan heel kort worden samengevat: De outlook voor platina lijkt erg positief.

Vooral het bijgestelde korte termijn perspectief van de WPIC over de wereldwijde beschikbare platina voorraden, oogt spectaculair. 

Begin 2024 zouden de platina voorraden zodanig slinken, dat ze naar verwachting slechts voldoende zijn om de wereldwijde vraag gedurende 5 maanden te overbruggen.

Het lijkt onmogelijk dat we dit niet in de prijs gaan terugzien, ALS die voorspelling natuurlijk klopt.
(klik op de link hierboven om het hele artikel te lezen)

Waar ik vandaag dus naar op zoek wil gaan, is een soort “factcheck” van de info die het WPIC ons verstrekt.

En ik denk dat ik ook een plaats gevonden heb waar we dit de komende weken en maanden ook effectief kunnen controleren. 

Het is niet helemaal perfect, maar volg even mee:

Laten we even de CME Group onder de loep nemen, in de volksmond bekend als “Comex”. Zij maken handel in verscheidene financiële producten mogelijk op de Amerikaanse beurzen. 

De meeste verbruikers van platina, industriële producenten, kopen namelijk hun grondstoffen niet op de Amerikaanse beurs. Maar Comex levert erg transparente data over hun voorraadniveaus en is daarom een belangrijke bron van informatie. 

Op de CME worden dus onder andere platina futures verhandeld. Kenmerkend voor derivatenmarkten zoals deze is dat het grootste deel van de transacties louter via papier verloopt. Maar de CME houdt een beperkte, fysieke stock aan, die dient als onderpand voor deze handel.

Deze platinavoorraad moeten wij nauwlettend in de gaten houden. 

Hoewel deze voorraad dus bijna verwaarloosbaar is (+/- 10 dagen aan platinaverbruik op wereldschaal), is het waardevol ze op te volgen. 

Want stel dat de wereldwijde platina voorraad echt krap dreigt te worden, dan kunnen industriële verbruikers fysiek platina in New York proberen te bemachtigen. 

Dalende voorraden in New York zouden dus een goede indicator kunnen zijn voor het feit dat elders de wereldvoorraad slinkt.

Ik voeg een afbeelding toe van de huidige CME-platina voorraad. Op die manier kunnen we de evolutie van de cijfers eenvoudig opvolgen en er in de toekomst naar terugkoppelen. 

In de tabel staan twee “soorten” platina voorraden in diverse goedgekeurde locaties. Het verschil tussen eligible en registered stocks kan binnenkort ook nog een belangrijke factor worden, maar daar kom ik graag binnenkort op terug!

Bron: Futures & Options Trading for Risk Management – CME Group

Kies Goud999Safe om veilig fysiek platina toe te voegen aan je beleggingsportefeuille.