Goudvraag blijft aantrekken!

De goudprijzen zijn dit jaar fors gestegen, dat weet ondertussen iedereen al wel. Dat blijft ondersteund door een bijzonder forse vraag. De goudvraag is immers gestegen in parallel met de goudprijzen dit jaar. In het eerste kwartaal bereikte de goudvraag immers bijna 1.300 ton volgens de gegevens van de World Gold Council, een stijging van maar liefst 21% tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Bijna de helft (47,8% om precies te zijn) was afkomstig van de beleggingsmarkten. Een groot deel van die vraag werd bovendien gestuurd door exchange traded funds. In het eerste kwartaal bereikte de goudvraag van ETF’s 363 ton, wat overeenkomt met meer dan 28% van de totale vraag naar goud in het kwartaal.

Een artikel in Barron’s van 1 augustus wees erop dat goud ETF’s dit jaar inderdaad bijzonder succesvol zijn geweest. Goud ETF’s over de hele wereld hebben op dit moment liefst 2.100 ton goud in hun bezit. Een bepaalde ETF, de SPRD Gold Shares, is goed voor 43% van dat goud.

De populariteit van goud ETF’s sinds 2011 (gemeten aan de hand van de fund flows) is voor een groot deel overlappend met de stijging van de goudprijzen in die periode. De negatieve rentevoeten die we op dit moment zien, hebben we nog niet eerder meegemaakt, en de resultaten van dit beleid zijn hoogst onzeker.

Ook de inflatie zal op een bepaald moment wel eens gaan opduiken. Mensen worden ontmoedigd te sparen. Er is op dit moment geen enkele reden waarom je nog veel geld zou aanhouden bij een bank, integendeel. Je verdient niks op je deposito’s.

Daarom moet je elders kijken om je geld een goeie en veilige bestemming te geven. Goud is de ultieme bestemming op dat vlak.

Vergis je echter niet: alleen fysiek goud komt in aanmerking voor beleggers die deze ultieme veiligheid willen inbouwen.

Bezoek onze shop voor de mooiste munten!

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.