Goudaandelen hoger door schikking van 770 Miljoen dollar

Goudmijnbouwbedrijf Gold Reserve Inc. heeft de toezegging gekregen 770 miljoen dollar van de Venezolaanse overheid te krijgen. Dit als onderdeel van een schikking met Venezuela voor de inbeslagname van haar Brisas goud- en koperproject in 2008. Aandelen Gold Reserve schoten op dat nieuws omhoog.

De betaling van de schikking wordt naar verwachting in twee termijnen gedaan. Eenmalig 600 miljoen aan het eind van oktober en de rest tegen het einde van het jaar.

Venezuela gaat ook akkoord om mijnbouwgegevens van het bedrijf op te kopen voor een totaal bedrag van 240 miljoen dollar. Daarnaast zullen beide partijen het project uit gaan baten.

De gezamenlijke onderneming met Gold Reserve bestaat uit een claim van 18.000 hectare grond, inclusief de Brisas mijn, waarbij Venezuela 55 procent van de onderneming in handen neemt.

De overige 45 procent komen in handen van Gold Reserve zelf en zij zal zorg dragen voor de engineering, inkoop en constructie van het project. Samen gaan zij het project, waarvan de kosten geschat worden op 2,1 miljard dollar, financieren.

De verklaring door Gold Reserve op maandag gaf niet aan waar Venezuela de financiering vandaan zal toveren.

De Venezolaanse president Maduro hoopt het geld waarschijnlijk terug te verdienen door middel van mijnbouwinkomsten. De overheid van het failliete land lijkt zich op de mijnbouw te storten om op die wijze een van de snelst krimpende economieën ter wereld weer op de rails te krijgen.

Maduro’s voorganger – Hugo Chavez – was wat beter op de hoogte van de grote reserves van het land en haar potentie.

Chavez nationaliseerde energie en mijnbouw activa om zo de staatscontrole over de economie te vergroten. Sinds zijn dood in 2013 is het hard bergafwaarts gegaan met het Zuid-Amerikaanse land. Het land komt om in de schulden en chronische voedseltekorten zorgen ervoor dat het een van de meest onveilige landen ter wereld is.

Aandelen Gold Reserve gingen op het nieuws van de schikking en samenwerking afgelopen maandag maar liefst 28 procent hoger nadat een trading halt werd opgeheven.

Volgens bronnen kondigde de Venezolaanse president Nicolas Maduro de joint venture vorige week al aan, maar gaf hij toen geen verdere details van de deal.

Bronnen: Financial Post, Bloomberg, Gold Reserve Inc.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.