gold

Gouden Olympische medailles bestaan uit…. zilver

De Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio zijn afgetrapt. Atleten uit de hele wereld strijden voor die ene felbegeerde hoofdprijs: die gouden plak.

Mocht dat echt niet lukken dan is er altijd nog een tweede – zilveren – prijs.

Dit jaar lijkt er echter weinig verschil te bestaan tussen zilver en goud. De Braziliaanse Munt, of de Casa da Moeda do Brasil, heeft er namelijk voor gekozen om een gouden medaille te maken die nauwelijks enig goud bevat. De munt is zo goed als volledig van zilver gemaakt.

Volgens Victor Hugo Criado Berbert – productiemanager van de Olympische medailles – bevat een gouden plak slechts 6 gram, of 1,2 procent, goud. De gouden munt bestaat verder uit 494 gram zilver. Om de medaille die glanzende gouden look te geven is er een vergulde goudlaag aangebracht aan het eind van het productieproces.

De zilveren plak bestaat verder volledig uit zilver (92,5 procent zuiverheid) en de letterlijk minst gewaardeerde bronzen medaille bevat 475 gram koper (93,7 procent zuiverheid) en 25 gram zink (3 procent zuiverheid).

Een pluspunt voor de winnaars dit jaar: de medailles zijn bijna 100 gram zwaarder dan de te winnen prijzen in de Olympische spelen van 2012 in London. De medailles wegen 500 gram per stuk en met een zowel hogere goud- als zilverprijs is de munt een stuk meer waard.

Natuurlijk valt zo’n bijzondere prijs (en eer) niet in geld uit te drukken maar we doen het toch. Tegen huidige prijzen is de gouden medaille 569,46 dollar waard en een zilveren medaille 315 dollar.

In totaal heeft de Casa da Moeda do Brasil voor het slaan van de medailles bijna 172 ounces goud gebruikt om 812 gouden medailles te kunnen slaan.

Dat is een stuk minder dan de 1,6 ton aan zilver die nodig was voor de productie. In totaal komen de productiekosten daarmee op 230.000 dollar aan puur goud en meer dan 1 miljoen dollar aan puur zilver.

Het zijn echter niet de enige munten die de Braziliaanse Munt heeft geslagen voor de Spelen. Ook mocht zij “souvenir” medaillons slaan voor zowel de Olympische als de Paralympische Spelen van dit jaar.

Die munten zijn verkrijgbaar in goud, zilver, goud brons en brons, met verschillende motieven van beroemde bezienswaardigheden in Rio, de Rio 2016 mascottes en de fakkeltocht.

Mocht iemand belangstelling hebben voor die bijzondere munten – verschillend in prijs tussen de 21 en de 2817 dollar – dan zal daar wel een tripje richting Rio voor geboekt moeten worden. De munten zijn enkel beschikbaar bij vier verkooppunten in Rio de Janeiro zelf.

Bronnen: Kitco, Rio 2016

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]