Goudmijnbouwbedrijven leren van eerder gemaakte fouten

De grootste goudmijnbouwbedrijven ter wereld probeerden beleggers maandag gerust te stellen.

Zij lieten weten niet op koopjesjacht te gaan, ondanks de stijgende goudprijs dit jaar waardoor aandelen en vrije cashflow flink zijn gestegen.

De goudmijnbouwbedrijven kiezen ervoor om meer geld terug te geven aan aandeelhouders in plaats van overnamekandidaten in kaart te brengen.

Newmont CEO Tom Palmer gaf tijdens de Gold Forum Americas conferentie aan: “We don’t need to, and will not be, chasing volume. In this current gold price environment we are actively assessing an increase to our sustainable dividend”

Newmont’s jaarlijkse dividend van $1 per aandeel was gebaseerd op een goudprijs van $1.200 per ounce. Dit terwijl goud wordt verhandeld tegen zo’n $1.887 per ounce.

Vorige week liet een ander groot goudmijnbouwbedrijf – Kinross – weten dat het, voor het eerst sinds 2013, weer dividend gaat uitkeren aan aandeelhouders. Op jaarbasis 12 cent per aandeel.

Newcrest Mining streeft naar een dividenduitkering van ten minste 10% tot 30% van de vrije kasstroom.

Newcrest CEO Sandeep Biswas: “Having a lot of gold won’t create value unless you can achieve strong margins from its extraction”

Barrick Gold CEO Mark Bristow zei dat de industrie behoefte heeft aan verdere consolidatie, maar ook dat hij beleggers gerust wilde stellen dat er nog geen deals in het vooruitzicht liggen.

Wanneer zij mogelijkheden zien om de portefeuille uit te breiden gaat Bristow ervoor, maar hij voegde eraan toe dat exploratie en organische groei het belangrijkste is. Ook Barrick zal begin volgend jaar een formeel dividendbeleid publiceren.

Credit Suisse-analist Fahad Tariq zei vorige week dat de bank geen belangrijke M&A-aankondigingen voorziet. Zeker gekeken naar het feit dat bedrijven op hun hoede zijn om niet dezelfde fout te begaan als rond de vorige piek in de goudprijs in 2011.

Toentertijd gaven goudmijnbedrijven veel te snel geld uit en leek “the sky the limit”. Naderhand, toen de goudprijs flink daalde, moesten de bedrijven de broekriem strak aantrekken om boven water te blijven.

De nu nog totale economisch verantwoord te mijnen ondergrondse goudreserves wordt volgens de US Geological Survey momenteel geschat op ongeveer 50.000 ton.

Om dat in perspectief te plaatsen: er is tot nu toe in totaal ongeveer 190.000 ton goud gedolven. Op basis van deze ruwe cijfers kan er nog zo’n 20% extra goud economisch worden gedolven.

Daarnaast zijn er allerlei nieuwe technologieën in ontwikkeling die het mogelijk kunnen maken om reserves te ontginnen die op dit moment nog niet economisch rendabel zijn.

Bronnen: Report Door, Reuters

Foto: Flickr