Goud en zilver staan onder druk, maar…

De goud- en zilverprijzen staan onder druk. De neerwaartse prijsactie is begonnen bij het zilver en heeft vanochtend ook de goudprijs wat klappen gegeven. De goudprijs, die nog kon overeind blijven de laatste dagen, zit nu ook in het slop. Wat is er gaande?

De belangrijkste vraag is nu of dit een definitieve daling wordt of gewoon een correctie is in een opwaartse trend. Wij denken het laatste. Na de sterke stijging tot boven de 2000 dollar per ounce in augustus is de goudprijs logischerwijze gecorrigeerd. Dat is een heel normaal patroon waarover we ons weinig zorgen over hoeven te maken.

We gaan geen markten voorspellen. Dat is een zinloze oefening. Nu de goud- en zilverprijs aan het dalen zijn, is het echter ook redelijk voor de hand liggend dat ook de platinaprijs gaat dalen.

De belangrijkste steunniveaus voor goud zijn nu 1850 op de december futures, 23 voor goud op de december future, en 825 voor platina in januari future.

Maar wanneer we kijken naar de opgaande trend, kan goud gemakkelijk tot 1714 dollar per ounce terugvallen zonder dat de opgaande trend doorbroken wordt. Dat zou veel beleggers het angstzweet opleveren, maar dat hoeft absoluut niet.

De fundamentele factoren voor een verdere stijging van de goud- en zilverprijs blijven overeind. Een enorme kwantitatieve versoepeling in combinatie met negatieve reële rentevoeten doen hun werk.

We mogen niet onderschatten welke effecten dit heeft op de prijzen van edelmetalen. We raden u dus aan om uw fysieke posities stevig vast te houden, niet te veel te traden en ook bij te kopen bij dalingen. Dat is de beste strategie op lange termijn gebleken en zal dat ook in de toekomst zijn!