Grootbanken verdienden flink wegens coronacrisis

Volgens Coalition, een consultancy-firma voor banken, blijkt 2020 een bijzonder goed jaar te zijn voor de 50 grootste investeringsbanken ter wereld – gekeken naar de winsten die zij wisten en weten te maken in de edelmetaalmarkten.

Inkomsten uit edelmetalen gaan dit jaar naar alle waarschijnlijkheid verdubbelen tot zo’n 2,5 miljard dollar, waarvan het merendeel verkregen is door de handel in goud.

In maart moesten sommige grootbanken – op papier – nog honderden miljoenen dollars afschrijven aan goudposities, toen de coronapandemie er voor zorgde dat fysieke goudstaven niet leverbaar waren.

Die ontwrichting zorgde later echter juist voor de flinke winsten die de banken wisten te maken.

Amrit Shahani, onderzoeksdirecteur bij Coalition: “$1.2 billion was the earnings pool last year. This year we already crossed that number”

Wegens die grote verliezen verlaagden veel grootbanken hun handelslimieten op de Comex beurs in New York, de grootste goudfutures markt.

Hierdoor ontstond een direct gebrek aan liquiditeit wat er voor zorgde dat de koers flink boven de spotprijs in Londen kwam te liggen.

Die divergentie creëerde een lucratieve mogelijkheid voor banken die de infrastructuur hebben om edelmetaal buiten de VS aan te kopen en aan New York te leveren, onder meer op die wijze wisten zij te profiteren van het prijsverschil.

Volgens gegevens van de CME Group, eigenaar van de Comex, hebben banken, hedgefunds en vermogensbeheerders die weinig of geen zaken op de Comex deden activiteiten flink opgevoerd.

CME verstrekt weinig gegevens die activiteit van individuele actoren op de markt aantonen.

Toch wordt daaruit duidelijk dat onder meer Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citi, Wells Fargo, BNP Paribas, Royal Bank of Canada en Barclays de afgelopen maanden actiever waren in de goudmarkt dan normaal het geval.

Sinds maart is er meer dan 700 ton goud – met een waarde van ongeveer 45 miljard dollar – naar New York verscheept, zo blijkt uit de gegevens van CME.

Vóór die toestroom, hielden de kluizen die bij de beurs werden geregistreerd minder dan 300 ton goud aan.

Bron: Reuters

Foto: Flickr