Indiase goudsmokkel flink minder door lockdown

De coronaviruspandemie, en daaropvolgende lockdown, heeft ervoor gezorgd dat de smokkel van goud in de op één na grootste consument ter wereld flink is gedaald.

Schattingen zijn dat de goudsmokkel naar India zijn vertraagd tot 2 ton per maand. Volgens N. Anantha Padmanaban, voorzitter van de All India Gem and Jewellery Domestic Council, zal het dit jaar slechts 25 ton bedragen.

Zet dat in vergelijking met het cijfer van vorig jaar, toen er naar schatting liefst 120 ton goud het land binnen werd gesmokkeld. Volgens de World Gold Council (WGC) betrof het 17 procent van de gehele Indiase goudvraag dat jaar.

De smokkel is dus hard getroffen door een van de strengste lockdowns ter wereld, die in maart werd aangekondigd en onder andere internationale vluchten stopzette.

Het heeft er ook toe geleid dat de Indiase economie, in de drie maanden tot en met juni, met bijna een kwart is gekrompen. Dit heeft er voor gezorgd dat de totale vraag naar goud flink is afgenomen.

Terwijl de beperkingen nu langzaam worden versoepeld is het land nog niet zo ver dat het haar grenzen volledig openstelt. Dit komt mede doordat India, op de V.S. na, het hardst getroffen blijkt gekeken naar het aantal besmettingen.

Goudsmokkelaars profiteerden van de hoge goudprijs. Daarnaast legde de Indiase overheid een importbelasting van 12,5 procent en aanvullende lokale belastingen op, wat er mede voor zorgde dat de smokkel toenam.

Juweliers streefden daarop naar een verlaging van minstens 50 procent van die importbelasting om zo de smokkel een halt toe te roepen.

Zodra internationale vluchten weer volledig hervat worden mag India weer rekenen op een grotere hoeveelheid goud dat gesmokkeld gaat worden.

Padmanaban: “There were no flights in the last six months and so there has been a negligible amount of smuggling. Whatever is being smuggled is coming from land borders with Nepal, Pakistan, Bangladesh and Sri Lanka and not much from airports”

Dus niet alleen via de lucht wordt er goud gesmokkeld. Een boottripje van slechts 45 minuten vanuit Sri Lanka zorgt er al voor dat India kan worden bereikt.

Gisteren werd er daarbij wederom een 55-jarige vrouw opgepakt in een trein in Patna in het noorden van India, wegens het smokkelen van 1 kilo goud.

Bronnen: Bloomberg, Times of India

Foto: Flickr