Goud zit in een sweet spot

De goudmarkt zit stilaan in een ‘sweet spot’ naarmate de macro- en micro-omstandigheden dichter naar elkaar toe evolueren. Dat vertelde BMP Capital Markets, en ze vertelden er meteen bij dat beleggers hun aandacht erbij moeten houden.

“Als we kijken naar de macro-economische en bedrijfsfundamentals en de waarderingen, dan wijzen ze allemaal op een opportuniteit voor beleggers om meer blootstelling te krijgen aan edelmetaalaandelen,” vertelden de analisten in een rapport.

BMO vertelt dat niet zomaar, want zij hebben de vooruitzichten voor de goudprijs voor dit jaar met 4% opgetrokken tot 1327 USD per ounce. Zij legden daarbij de nadruk op inflatie en het feit dat het gele metaal vrij goed stand kan houden in het licht van een stijgende Amerikaanse dollar.

Wanneer het gaat over metalen, dan denken mensen onmiddellijk aan goud, vertelden de analisten. “Het huidige klimaat van toenemende inflatie zorgt ervoor dat ook onze verwachtingen voor een snellere cyclus van rentestijgingen toenemen. De volgende jaren zal de Amerikaanse verkrapping van de monetaire politiek bijzonder traag gebeuren, terwijl het monetair beleid ex-US vrij soepel zal blijven.”

Een van de drivers die goud dit jaar ondersteunt, is de fysieke vraag naar het edelmetaal. Dat blijkt uit het verslag.

De afgelopen jaren, met uitzondering van 2013, heeft goud kunnen profiteren van een macro-economische activa-allocatie, waarbij er geld is gestroomd naar ETF’s die gedekt worden door fysieke metalen. De fysieke vraag naar goud daarentegen heeft het moeilijk gehad, want de Indische importbeperkingen van de afgelopen jaren hebben wel een domper gezet.

BMO voorspelt een herstel van de fysieke goudprijs die zal worden gedreven door de huidige inflatie-omgeving en de toenemende handelsspanningen.

Zij verwachten immers dat de retailkopers zullen terugkeren naar de markt, en worden gedreven voor het huidige inflatoire klimaat en toenemende handelsspanningen.

De noodzaak om een hedge te installeren in de portefeuille zal ervoor zorgen dat retailbeleggers opnieuw naar de markt zullen terugkeren.

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999