Goud en Zilver even onder controle houden, heeft miljarden gekost

Sinds onze nieuwsbrief van vorige week, is er enorm veel gebeurd in de edelmetaalmarkten. De oorlog in Oekraïne maakt dat het “alle hands aan dek” is.

De start was verrassend, want op donderdag 24/2 beslisten de powers that be om (vele) miljarden tegen de goud– en zilvermarkten te smijten en zo de prijsstijgingen even onder controle te houden. Uit noodzaak, om de paniek die er heerste niet al te zeer te tonen?

De aandelenmarkten zijn misschien van een nog grotere daling gespaard gebleven, omdat de stijging in goud en zilver, na interventie, nogal meeviel?

Vorige week schreven we in deze nieuwsbrief:
“We wisten al dat de renteverhogingen, waar de FED de laatste maanden mee schermde, eigenlijk niet konden gebeuren. Of beter: Toch niet zonder de economie (en de beurs) flink in de problemen te brengen.

In plaats van de rente te verhogen, mogen we ons wellicht weer opmaken voor “nog meer geld drukken”. De Centrale Banken hopen dan dat de aandacht vooral elders zal blijven liggen. Als dat mislukt, en de markt doorheeft dat de Keizer geen kleren aanheeft, komt het eindspel heel dichtbij!”

Intussen daalde de reële rente op Amerikaans staatspapier verder onder nul. De markt lijkt er nu dus ook rekening mee te houden dat er niet veel in huis zal komen van de reeks renteverhogingen, aangekondigd door de FED.

De kans op een verhoging met 50 basispunten deze maand nog, werd begin februari op 100% ingeschat door de rentemarkten. Op dinsdag (01/03) was die kans 0% en zelfs een kleine verhoging met 0,25% is niet meer helemaal zeker.
Voorlopig prijzen de rentemarkten wel nog renteverhogingen met “zekerheid” in tegen juni…

We wachten geduldig op de officiële bocht, we denken dat ie er komt (meer geld drukken ipv hogere rente).

De euro en Europese beurzen staan intussen omwille van het conflict op Europese bodem onder druk en zo komen we naadloos bij…

Goud en Zilver.

Beide zijn hoe dan ook, nu reeds uitgebroken in prijs. Betekent dit dat we nu binnenkort de prijzen van de laatste twee jaar definitief achter ons gaan laten?

Verwacht in elk geval een wilde rit, het is best mogelijk dat we vanaf nu grotere schommelingen gaan zien.

Zilver was qua prijsstijging de laatste maanden wat achter gebleven op goud (niet ongewoon in de eerste fase van een stierenmarkt in de edelmetalen), maar in februari deed zilver het opnieuw beter dan goud.

Wanneer zilver de achterstand begint in te halen moeten we opletten, want dan kan het hard gaan.

Op moment van schrijven noteren we met Zilver boven 25 dollar per ounce, dat is positief. Tussen 28 en 30 dollar per ounce, zien we de echte test opdoemen.

Wat er in de komende weken in de edelmetaalmarkten gaat gebeuren, kunnen we je nu ook al voorspellen.
Dan hebben we het niet over wat de prijs gaat doen (helaas geen glazen bol), maar wel dat er tekorten gaan ontstaan in fysiek edelmetaal. Langere wachttijden of gewoon geen beschikbaarheid meer voor sommige producten, dat lijkt al uitgemaakt.

De volumes zijn gewoon te groot op dit moment en we zien geen redenen waarom deze zouden opdrogen.

En zo komen we misschien op korte termijn bij het verhaal dat wij al heel lang verkondigen (tot vervelens toe misschien bij sommigen). Het verhaal dat nog heel weinigen in de edelmetaalmarkten echt geloven.

De moderne goudmarkt is niet gebouwd op stevige fundamenten, de meeste handel in goud gebeurt in afgeleiden. Futures, ETF’s en zelfs mijnaandelen krijgen een link met “echt” fysiek goud. Allemaal heel makkelijke manieren natuurlijk om een “exposure” te hebben op goud… Maar als onze analyse klopt, zullen bovenstaande afgeleiden, wanneer het er echt om gaat, enorm ontgoochelen.

Er zijn VEEL meer claims op goud, dan er echt goud is dat je kan vasthouden!

Net zoals een bank eigenlijk niet bestand is tegen een “bank run” omdat die bank maar een fractie van het geld van haar klanten in cash aanhoudt, is ook de goudmarkt uiterst kwetsbaar.
Commerciële banken hebben dan nog de eventuele back-up van een Centrale Bank, die zoveel geld kan drukken als “nodig” is.

Maar goud is anders! Indien de overstap van papieren goud naar echt goud niet meer kan, door gebrek aan beschikbaar metaal, breekt de goudmarkt in twee heel verschillende stukken.

Er is niemand die op dat moment kan tussenkomen en extra fysiek goud kan “bijdrukken” om de markt te redden.

Als dit kaartenhuis eenmaal in elkaar stort, blijft enkel het “echte” fysieke metaal over. Al de rest zal in dit scenario gigantisch “underperformen”.

Veiligheid:
We willen ook nog even de reden geven waarom we op het einde van elke nieuwsbrief al maanden goud en zilver voorstellen met als locatie Zwitserland. (dit gouddit zilver)

Edelmetaal zelf bewaren heeft zijn limiet. Hier zijn wij niet geplaatst om u te vertellen wat u “moet” doen, maar het risico op diefstal wordt simpelweg enorm onderschat.
Bewaar dus misschien enkel de hoeveelheid edelmetaal die u 100% “kan” verliezen (diefstal) in uw directe omgeving.

De oplossing is dus je edelmetaal fysiek aanhouden (tot de laatste gram gealloceerd), op een locatie die veilig is, waar het edelmetaal ook verzekerd is, en waar je het ook weer makkelijk kan verkopen in de toekomst (Zwitserland).

Consulteren van posities en eventueel achteraf toch levering in België of Nederland aanvragen, gebeurt na aankoop via het beveiligde platform van SPMsafe.

Vandaar:

Fysiek edelmetaal opbouwen?
Dit is onze keuze voor zilver, en dit voor goud!

Meer info?
contacteer ons gerust via telefoon, e-mail, of de chat functie op onze website. Wij zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 09u00 tot 17u00.

Tot binnenkort!

Het goud999 team.
T: +32 11 960 400 E: info@goud999.com

P.S. Veel nieuwe producten in goud en zilver, bleven de laatste weken maar heel even beschikbaar op goud999.com. Ze raakten snel uitverkocht.
Wil je ook meteen op de hoogte zijn van nieuwe producten of promoties?

Schrijf je hier in voor onze DEALS (verwacht 1 tot 2 e-mails per week met promoties, je kan je vanzelfsprekend altijd makkelijk opnieuw uitschrijven)