Glencore bouwt schuld verder af

Grondstoffenhandelaar Glencore heeft afgelopen halfjaar twee derde van zijn winst zien verdampen door dalende prijzen, maar ook werd het nettoverlies in de eerste zes maanden van 2016 met bijna de helft teruggebracht van 676 miljoen dollar naar 369 miljoen dollar.

De halfjaarlijkse resultaten van de mijnbouwer vertonen een omzet van 69,4 miljard dollar, een daling van 6 procent. Dat komt grotendeels door lagere grondstofprijzen en een lagere koper, zink, kool en olieproductie dan in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2015 leed het concern een kleine 5 miljard dollar verlies.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014 keek Glencore nog aan tegen een schuldenberg van ruim 30 miljard dollar. Eind 2015 ging Glencore gebukt onder een schuldenlast van 25,9 miljard dollar en in juni bedroeg de schuld nog “slechts” 23,9 miljard dollar. Een flinke afname.

Glencore nam vorig najaar vergaande maatregelen om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden. Dividend werd geschrapt, vers kapitaal werd opgehaald bij aandeelhouders en er werd voor 4 miljard dollar aan onderdelen verkocht, waaronder verschillende kopermijnen en 40 procent van de landbouwdivisie.

Glencore verwacht dat de schuld vóór het einde van het jaar nog verder zal worden teruggebracht naar een bedrag tussen de 16,5 en 17,5 miljard dollar. Dat is een half miljard minder dan eerdere verwachtingen. Miljardair en CEO Ivan Glasenberg is dan ook tevreden met de resultaten:

Wij hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in onze maatregelen op het gebied van schuldenlastvermindering

Glasenberg sprak het vertrouwen uit dat het voorzichtige herstel op de grondstoffenmarkt dit jaar verder doorzet en gaf aan dat de vraag naar grondstoffen, zeker vanuit China, niet slecht is. Verder meldde de topman dat Glencore een deal heeft weten te sluiten met Evolution Mining ter waarde van 670 miljoen dollar.

Evolution, de op een na grootste goudproducent van Australië, zal middels een “streaming deal” 100 procent aan toekomstige goudproductie en 30 procent aan toekomstige koper en zilverproductie uit de Ernest Henry mijn in Queensland verkrijgen. Ook krijgt Evolution een 30 procent aandeel in de mijn.

Zogeheten streaming deals zorgen ervoor dat toekomstige productie tegen een vooraf afgesproken bedrag over wordt genomen. Voor de ene partij een prima manier om “goedkoop” productie aan te kopen en voor de andere partij een simpele manier om direct geld op te halen.

Afgelopen november maakte Glencore al zo’n streaming deal ter waarde van 900 miljoen dollar met Silver Wheaton voor toekomstige zilverproductie. In februari gebeurde datzelfde met mijnbouwer Franco-Nevada, toen ging het om een vooruitbetaald bedrag van 500 miljoen dollar voor toekomstige productie uit de Antapaccay mijn in Peru.

Bronnen: Bloomberg, Wall Street Journal, FD, Glencore

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]