Goud: een fysiek actief zonder weerga

In deze tijden horen we het vaak: hoe kan ik mijn vermogen beschermen? Op de eerste plaats is vermogen beschermen een zaak van tegenpartijrisico verminderen. En wie is de tegenpartij? In de meeste gevallen is dat de bank.

Dat wil zeggen dat zodra je je geld bij de bank aflevert, dat geld niet meer van jou is. Integendeel, het komt op de balans van de bank te staan, en jij krijgt er een vordering op. Wanneer het fout gaat met de bank, moet jij dan maar proberen om je geld terug te krijgen.

Bij goud en zilver is dat verhaal helemaal anders. Hier ben JIJ heer en meester van je geld, omdat er niemand anders tussen jou en het goud staat. Dat uiteraard op voorwaarde dat je het goud veilig opgeslagen hebt! Maar daar gaan we hier wel van uit.

Goud is ook een ideale manier om waarde op te slaan, omdat het transporteerbaar is en gemakkelijk op te delen is in kleine eenheden. Wanneer jij bijvoorbeeld gouden munten zoals een Krugerrand of Napoleon koopt, kan je indien het nodig is kleine stukjes van je vermogen inwisselen tegen liquide geld. Bij een goudstaaf is dat meteen al een heel stuk lastiger.

Dergelijke munten worden ook overal ter wereld aanvaard. De goudmarkt draait op internationaal niveau bij wijze van spreken 24 uur op 24. Of je je goud nu wil verkopen in Brussel, Hongkong of Dubai maakt niet uit, het is een echte universeel aanvaarde valuta, en je zal nooit problemen ondervinden om te cashen.

In de huidige tijd biedt goud zoveel voordelen tegenover liquide geld op de bank. Het ontbreken van een negatieve rentevergoeding is zeker een sterk argument. Dat werkte vroeger in het nadeel van goud en zilver, maar vandaag is dat volledig de omgekeerde situatie. Voor beleggers is het heel duidelijk: goud is geen belegging maar een liquide waardeopslag die universeel aanvaard wordt. Indien de centrale banken echt slagen in hun opzet om het geld waardeloos te laten worden op termijn, dan zit je met fysieke activa zoals goud en zilver natuurlijk gebeiteld en kan je deze inruilen tegen spotgoedkope assets.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.