FBI en banencijfers geven markten hoop

Foto: Flickr

De angst zit er goed in. Financiële markten reageerden vorige week heftig op het nieuws dat de FBI haar onderzoek naar presidentskandidaat Hillary Clinton heropende, waarna de kansen voor Donald Trump stegen, en het gat tussen de twee kleiner werd.

Beleggers duwden daarop de S&P 500-index naar zijn langste recessie sinds 1980, vluchtend in veilige activa als goud.

Hedgefondsen blijven investeren in goud wegens de onzekerheid die de Amerikaanse verkiezingen met zich meebrengt.

Zij verhoogden hun inzet op een edelmetaal-rally voor de tweede week op rij, zo bleek uit Amerikaanse overheidsgegevens afgelopen vrijdag. Het was de eerste opeenvolgende stijging sinds juli.

Afgelopen vrijdag waren er ook de maandelijkse banencijfers, waaruit bleek dat de Amerikaanse economie in oktober 161.000 banen toe wist te voegen, er werden er echter 175.000 verwacht. De werkloosheid kwam uit op een verwachtte 4,9 procent.

Maar het belangrijkere cijfer van het banenrapport zou het looncijfer kunnen zijn. Het gemiddelde uurloon steeg namelijk met 10 cent en dat geeft een loonstijging op jaarbasis van 2,8 procent.

Een cijfer dat een renteverhoging in december zou kunnen verantwoorden, een gegeven dat – al of niet terecht – als negatief gezien wordt voor de goudprijs.

De goudprijs daalde deze maandagochtend verder fors wegens het feit dat de FBI zondag aangaf, na een week onderzoek te hebben gedaan, verder geen bewijs te zien van strafbare feiten door presidentieel kandidaat Hillary Clinton.

Blijkbaar heeft de FBI in een week tijd 650.000 e-mails na kunnen pluizen en geen onregelmatigheden kunnen ontdekken.

Twee dagen voor de verkiezingen is dat enorm goed nieuws voor Hillary Clinton, waarbij ook duidelijk aan de financiële markten te zien is wie de meeste stabiliteit geeft en de meeste steun krijgt.

Toch moeten beleggers zich opmaken voor een bumpy ride de komende paar dagen aldus Chad Morganlander, manager bij vermogensbeheerder Stifel, Nicolaus & Co.:

Investors should put their seat belts on because there will be a tremendous amount of volatility, regardless of who gets elected

De CBOE Volatility Index, beter bekend als de VIX, steeg afgelopen vrijdag voor de negende dag op rij. Dat is niet eerder voorgekomen sinds gegevens bij worden gehouden, begin 1990.

De CBOE Gold ETF Volatility Index, die de volatiliteit meet voor edelmetalen, bereikte haar hoogste punt sinds juli dit jaar.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, CNBC, Wall Street Journal

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]