Wie ook president wordt, goudbeleggers winnen!

De heisa rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen bereikt stilaan een hoogtepunt. Het kiesmoment is nu echt niet meer veraf, en beleggers worden behoorlijk nerveus bij de gedachte aan Trump. Ook Hillary Clinton kan op erg weinig vertrouwen rekenen. Ze is leugenachtig en behoort tot het establishment, en daar zijn beleggers op dit moment geen fan van.

Maar HSBC Holdings heeft eens gekeken wat dit alles kan betekenen voor goudbeleggers. Volgens hen is er maar één duidelijke winnaar in dit alles: de goudbeleggers! Hoewel deze analisten een overwinning van Trump positiever vinden voor de prijs van het gele metaal dan een zege van Hillary, zal het goud volgens analist James Steel in elk geval ten minste 8% stijgen, wie ook de race wit.

Beide kandidaten hebben immers een handelspolitiek voor ogen die de vraag naar edelmetaal kan stimuleren, waarbij goud een mogelijke bescherming biedt tegen protectionisme. Zelfs de meer internationaal ingestelde democratische kandidaat heeft ervoor gepleit om handelsverdragen die al lange tijd lopen, opnieuw te onderhandelen. Dat is zeker positief voor goud, maar een overwinning van Clinton zou niet in dezelfde mate een ‘rally’ van de goudprijs veroorzaken.

Indien de vastgoedmagnaat Trump het pleit uiteindelijk toch wint, dan kan de goudprijs stijgen tot maar liefst 1500 dollar per ounce vanaf het huidige niveau, volgens HSBC. Momenteel noteert het goud net onder de 1300 dollar per ounce.

Indien Clinton het haalt, kan de goudprijs stijgen tot 1400 dollar per ounce. Goud wordt traditioneel beschouwd als een hedge tegen politieke onzekerheid. Trump als president zou vast en zeker meer politieke instabiliteit veroorzaken dan Clinton.

Verschuivingen van de ene partij naar de andere hebben in het verleden steeds een positieve impact gehad op de goudprijs, terwijl de goudprijs relatief stabiel blijft wanneer de ene partijkandidaat het overneemt van de andere. Aangezien Obama ook een Democraat is, zou het stijgingseffect dus beperkt blijven.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.