Analisten zien goudprijs richting 1.400 dollar bewegen

Foto: Flickr

Banken en analisten die zich deze week uitlieten over de goudprijs waren in zijn algemeenheid lovend over het edelmetaal.

Goud ligt op koers om richting de 1.500 dollar per troy ounce te gaan, aldus Ron William, oprichter en Principal Market Strategist bij RW Market Advisory. Hij geeft aan dat huidig economische en politieke klimaat er voor zorgen dat de gebruikelijke omgekeerde relatie tussen de Amerikaanse dollar en goud verstoort wordt. William:

Traditionally yes, the inverse correlation has always been there. But there are exceptions and I think this is when it depends on the timing of the move, but also the cause. In this case it will be more of a safe haven flow argument, the U.S. dollar in particular, given what might happen around the election cycle

HSBC is het daarmee eens. Hoewel zij een overwinning voor Donald Trump zien als een meer ondersteunende factor voor de goudprijs dan winst voor Hillary Clinton, zou de goudprijs makkelijk nog 8 procent kunnen stijgen, aldus HSBC’s hoofd edelmetalen en analist James Steel.

Als de onroerend goed magnaat zal triomferen kan goud stijgen tot 1.500 dollar per ounce. Als Clinton wint kan de prijs van het edelmetaal stijgen tot 1.400 per ounce eind december, zo schreef Steel aan het begin van de week.

Ben Morris, redacteur bij Daily Wealth Trader, geeft aan te kijken naar een langere termijn-grafiek, waarbij een doorbraak van 1.340 dollar per ounce enorm bullish zou zijn. Het zou een sterke bevestiging zijn dat de vermeende nieuwe bull-markt inderdaad gaande is.

Wayne Gordon, investeringsstrateeg bij UBS Wealth Management, besprak ook de impact van de Amerikaanse verkiezingen op goud en gaf aan dat vooral die uitkomst de goudprijs gaat bepalen. Hoe dan ook, de prijs zal onder zowel Trump als Clinton stijgen.

Op de korte termijn zou er bij een Clinton-overwinning 20 tot 30 dollar af kunnen, maar het koersdoel voor over 6 en 12 maanden is 1.350 dollar.

Bij een overwinning van Trump ziet de bank op de korte termijn een goudprijs van 1.400 dollar, hoewel ook daar het koersdoel op 6 en 12 maanden op 1.350 dollar staat.

Citigroup liet tevens weten dat het een goudprijs van 1.400 dollar ziet mocht Trump komende dinsdag als winnaar uit de bus komen.

Andere banken gaven vorige maand aan in de toekomst juist minder glans voor het edelmetaal te voorspellen.

Georgette Boele van ABN Amro stelde dat de trend is gekeerd en dat de goudprijs nog tot 1.200 kan kelderen dit jaar. Deutsche Bank gaf een maand geleden aan dat goud 20 tot 25 procent overgewaardeerd was.

Sindsdien kende goud een aardige daling maar noteert ondertussen weer hoger dan toen het geval.

Bronnen: Bloomberg, CNBC, Growth Stock Wire, FD

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]