De Saudi’s hebben het gehad met de VS

In een ultieme poging om de Saudi’s te bewegen tot een hogere olieproductie reisde Biden afgelopen dagen naar Saudi-Arabië.

Biden had tijdens zijn verkiezingscampagne gedreigd om het land de prijs te laten betalen voor de moord op Jamal Khashoggi en hen zou herleiden tot een pariastaat.

Het contrast met het bezoek van Trump tijdens zijn ambtstermijn kon dan ook niet groter zijn.

Waar voor Trump de rode loper werd uitgerold en hij opgewacht werd door koning Salman…

…moest Biden het stellen met een paars tapijt en de plaatsvervangend gouverneur van Mekka.

Toen Biden dan toch kroonprins Mohammed bin Salman ontmoette, probeerde hij nog wel de banden aan te halen met een vuistje, maar veel meer kreeg de Amerikaanse president niet gedaan.

De Saudi’s bleven bij hun eerdere voornemen om de olieproductie tegen 2027 te verhogen tot 13 miljoen vaten per dag.

Biden kreeg nog wel nog wat “advies” van de kroonprins: “Het voeren van een onrealistisch beleid om de uitstoot van CO2 te verminderen, zal leiden tot ongekende inflatie, hogere energieprijzen, stijgende werkloosheid en een toename van sociale- en veiligheidsproblemen. Er zijn meer investeringen nodig in fossiele brandstoffen.”

“De keuze om de olieproductie te verhogen zal niet gemaakt worden op basis van hysterie of politiek”, gaf buitenlandminister Al-Jubeir nog mee.

De vernedering voor Biden was hiermee compleet en hij werd met lege handen terug naar de VS gestuurd.

Als de Saudische olie de waarde van de petrodollar ondersteunt, dan heeft de VS een groot probleem. Het is duidelijk dat de Saudi’s het helemaal gehad hebben met de Amerikanen en dat is bijzonder slecht nieuws voor de status van de dollar.