Chinese fondsen azen op Glencore’s grootste goudmijn

China’s Silk Road Fund, een onderneming ter waarde van 40 miljard die investeert langs de oude handelsroutes met Centraal Azië, doet hoogstwaarschijnlijk samen met China National Gold een gezamenlijk bod op Glencore’s grootste goudmijn – de Vasilkovskoye mijn – in Kazakstan. Bronnen gaven aan Bloomberg aan dat zij tot 2 miljard dollar over hebben voor de goudmijn.

Glencore heeft een belang van 70 procent in de mijn en besliste eerder dit jaar om dat belang te verkopen nadat zij door verschillende partijen was benaderd. BMO Capital Markets en Deutsche Bank zijn benoemd om een mogelijke deal af te handelen.

Het bod zou moeten concurreren met biedingen van de Chinese producenten van het edelmetaal Shandong Gold Mining, Zijin Mining en Zhongjin Gold.

De Vasilkovskoye goudmijn produceert per jaar zo’n 350.000 ounces van het edelmetaal, waarmee het Glencore’s grootste goud operatie is. De Komarovskoye mijn in Kazakstan, een kleinere goudmijn dat in handen was van Glencore, werd in april al verkocht aan Polymetal International voor 100 miljoen dollar.

De verkoop zou de Zwitserse mijnbouwgigant dichterbij doel brengen om schuld af te bouwen tot onder de 18 miljard. Glencore besloot afgelopen maand ook al een belang van 10 procent in aandelen van de hand te doen van haar landbouw eenheid. Dat verkocht zij aan Canada British Columbia Investment Management Corp. voor 624.9 miljoen dollar.

Dalende grondstoffenprijzen zorgden vorig jaar voor flink lagere aandelen Glencore, toen beleggers zich zorgen begonnen te maken over de schuldenlast.

Toch zorgde een sterke prestatie van hun trading arm, onder leiding van de olie-eenheid, en een nieuw schuldreductie-plan voor een flinke vermindering van de schuld. In 2016 presteert het bedrijf dan ook een stuk beter op de beurs en maakte tot nu toe een flinke spurt omhoog.

Het enorme Kazakstan staat bekend om zijn rijkdom in grondstoffen. Volgens aan Canada verstrekte gegevens middels de ambassade van Kazakstan bezit het Aziatische land de op 1 na grootste uranium-, chroom-, lood- en zinkreserves. Daarnaast beschikt het over de derde grootste mangaan reserves en de op 4 na grootste koperreserves van de wereld.

Bron: Mining, Bloomberg, Mining Global

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]