Iedereen gaat voor goud

Nederlandse Olympisch kampioenen, zoals Jochem Uytdehaage, Inge de Bruijn, Ron Zwerver, Marianne Timmer en Pieter van den Hoogenband roepen mensen via Solidaridad, een internationaal opererende maatschappelijke organisatie met 45 jaar ervaring in de verduurzaming van productieketens, op om voor goed goud te gaan. Goud dat gewonnen is zonder schade voor mens en milieu.

De topsporters hopen het Internationaal Olympisch Comité hier ook van te overtuigen, zodat de gouden Olympische medailles in 2020 van eerlijk goud worden gemaakt.

Wereldwijd werken 25 miljoen mensen in de goudmijnbouw, vaak onveilig en fysiek zwaar werk. Mijnschachten kunnen bijvoorbeeld instorten, mijnwerkers verdienen te weinig of er wordt onbeschermd met giftig kwik gewerkt.

De goudsector is volgens de organisatie één van de meest risicovolle sectoren voor gedwongen arbeid en mijnwerkers zien soms maar weinig terug van de werkelijke waarde van hun goud. Daarnaast wordt veel natuur vernietigd en het milieu sterk verontreinigd met onder andere kwik en cyanide.

De elf Olympische kampioenen willen dat dit verandert en zetten zich daar dan ook voor in. Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn:

Wij als Olympische kampioenen willen met deze campagne mensen bewust maken van de manier waarop goudmijnwerkers goud moet winnen, namelijk onder erbarmelijke en levensbedreigende omstandigheden

Wie denkt dat enkel werknemers gebaat zijn bij een bedrijf en management dat beter zorg draagt voor het milieu en haar medewerkers heeft het mis. Alleen de betere management teams lijken oog te hebben voor deze zaken. Beleggers in bedrijven met zo’n breder georiënteerd management team hebben er baat bij aangezien het de kans op ongelukken, rechtszaken of andere onzekerheden drastisch vermindert.

Vandaar ook dat (goud)mijnbouwbedrijven in de meer ontwikkelde landen meer zekerheid bieden. Veel mijnbouwbedrijven moeten daar aan hoge eisen voldoen omdat jurisdictie meer gespitst is op gezondheid, arbeidsomstandigheden en milieuzaken.

Hierdoor wordt ook de investering veiliger. Toch zijn er ook in de Westerse wereld behoorlijk wat bedrijven die er te weinig bij stil staan, wat voor extra en onnodige onzekerheid zorgt bij de investeerder.

Het geeft nogmaals weer hoe belangrijk het is als belegger zijnde om de betere management teams te onderscheiden, en de bedrijven die oog hebben voor dit soort zaken hoger te waarderen. Zij bieden immers meer zekerheid in een toch al onzekere sector.

Bronnen: Solidaridad

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999