Goud en zilver: anti centrale banken!

Goud en zilver zijn op geen enkele manier gebonden aan een centrale bank, en dat is waarom beide edelmetalen het zo goed hebben gedaan de afgelopen weken en maanden. Maar de klim van het zilver, het kleine broertje van het goud, is zeker zo indrukwekkend.

Sinds de Brexit stem op 23 juni hebben de zilverfutures meer dan 15% gewonnen, en dat in vergelijking met een stijging van ‘slechts’ 7,8% voor de goudfutures. Adrian Ash, researchverantwoordelijke bij BullionVault, zegt dat zilver typisch de goudprijzen volgt, maar dan met een extra boost. In de afgelopen 40 jaar is voor elke stijging van 1% van het goud, het zilver met 1,75% is gestegen.

Een groot deel van de reden van de enorme bewegingen van het zilver is welbekend: het zilver wordt verhandeld in een veel dunnere markt dan het goud. Daarom is dit edelmetaal ook veel volatieler en hebben de bewegingen de neigingen om veel geweldiger te zijn.

De open interest voor de meest actieve goudfutures contracten op de Comex bedroeg woensdag ongeveer 441.000 terwijl zilver op ongeveer 156.000 stond. Historisch gezien is zilver twee tot drie keer zo volatiel als goud, voor een deel omdat het volume dat op een dag wordt gedraaid veel lager is. De analist gaf nog aan dat nadat de goudprijzen opwaarts waren uitgebroken in 2009, de goudprijs bijna 100% was gestegen van de hoogtepunten van 2011. In diezelfde periode steeg het zilver met maar liefst 200%. Je ziet dus dat zilver goud met een turbo is.

Maar in tegenstelling tot goud wordt zilver ook gebruikt in industriële toepassingen en daardoor zijn de vraag- en aanboddynamieken ook anders. Op lange termijn zijn de safe haven en veiligheidstoepassingen van het zilver ook belangrijker dan de industriële toepassingen ervan.

Door de forse stijging van het goud gaan ook de beleggers op zoek naar een goedkoper alternatief. Zilver komt zo in het vizier van beleggers met een kleiner budget. Dat zie je al in China, waar de vraag enorm groot is.

Met een kleiner budget beleggen in zilver, een van de meest veelbelovende edelmetalen? Het kan bij ons, kijk eens rond in onze shop!

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999