Britse Royal Mint komt met eerste gouden beursproduct in 1.100 jaar

De stijging in goud vertoont tekenen van stagnatie en dat is eveneens terug te zien bij de goud-ETF’s. De koers van het edelmetaal ziet al drie weken op rij een daling.

Toch zien we dat kleinere beleggers een verhoogde interesse in goud blijven houden, terug te zien in aanhoudingen in de SPDR Gold MiniShares.

Terwijl activa in de duurdere SPDR Gold Shares af is genomen met 1,5 procent sinds haar hoogste punt in twee jaar vorige week, blijven de aanhoudingen in activa in de SPDR Gold MiniShares op recordhoogtes.

Ondertussen voelt ook de Britse Royal Mint wel wat voor het op de markt brengen van een eigen beursproduct, nu de goud-ETF’s nog steeds rond recordniveaus koersen.

De Royal Mint is van plan om haar eerste beursfonds te lanceren, in antwoord op de stijgende vraag van beleggers die hun posities in goud-ETF’s uit blijven breiden.

De Mint verkoopt al verschillende edelmetaalmunten en -staven, maar de lancering van dit beursproduct is de eerste in de meer dan 1.100-jarige geschiedenis van de Royal Mint.

Dat zij nu voor het eerst een financieel product aan gaat bieden op de beurs is daarmee een unicum voor het instituut.

Het zal worden gestructureerd als een exchange traded commodity (ETC), een schuldbewijs dat wordt gedekt door goud en opgeslagen in de kluis van de Royal Mint.

Anne Jessopp, directeur van de Royal Mint: “Gold has been recognised as the ultimate means of trading and storing wealth for thousands of years”

HANetf, een gespecialiseerd bedrijf in Londen in het opzetten van ETF’s, heeft samen met de Royal Mint gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe ETC.

Naar verwachting begint de handel in de ETC begin volgend jaar in zowel het Verenigd Koninkrijk, Italië als Duitsland. Details over onder meer de kosten zullen later bekend worden gemaakt.

Beleggers hebben dit jaar al meer dan 14 miljard dollar in goud-ETF’s en gelijkaardige producten geïnvesteerd. Aan het eind van augustus kwam de totale waarde daarmee uit op liefst 134,3 miljard dollar.

Het belang in goud-ETF’s is dit jaar met 292,2 ton gestegen tot 2.733 ton, slechts 2 procent onder de piek van 2.791 ton eind 2012.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg

Foto: Flickr