Goudmarkt Hongkong onder druk door politieke onrust

De langlopende en soms gewelddadige straatprotesten in Hongkong zetten de lokale goudmarkt onder druk en schaadt haar rol als belangrijkste doorvoerhaven van goud naar China, ’s werelds grootste consument, producent en importeur van het edelmetaal.

Botsingen tussen anti-regeringsactivisten en de politie in het regionale financiële centrum maken toeristen bang en zorgen voor mindere goudverkopen.

Daarnaast bestaan er grote zorgen over de logistiek van het edelmetaal, gekeken naar het vervoer uit de stad.

Dat zorgt voor nog meer druk, op een markt die al onder druk staat door het besluit van Beijing om de directe import van goud te intensiveren, omdat het uitgaande kapitaalstromen wil beperken.

Joshua Rotbart van J. Robart & Co, een in Hongkong gevestigd edelmetaalhuis: “On the individual investor level, we see more clients opting to store their gold in what they consider as safer jurisdictions. We know at least hundreds of millions worth of gold has left Hong Kong, mostly to Singapore, but some to Switzerland”

In juli, de tweede maand van de grote protesten in Hongkong, en twee maanden nadat Beijing de importbeperkingen had opgelegd, daalde de Chinese import van goud uit Hongkong tot 8.085 ton. Dat was het laagste niveau in zeker acht jaar tijd.

Hongkong is van oudsher een van de meest actieve fysieke goudmarkten ter wereld, met lange handelsroutes door het historische juwelendistrict, waardoor het de Aziatische hub mag heten voor goudbanken en dealers.

Maar de politieke onrust, aangewakkerd door woede over de geplande wetgeving om uitleveringen aan China mogelijk te maken, verzwakt de toch al haperende handel.

Het aandeel van Hongkong in de Chinese import van goud is gedaald tot iets minder dan 40 procent. In 2014 was dit nog zo’n 70 procent, zo blijkt volgens consultants van GFMS Refinitiv en officiële gegevens uit Hongkong.

Uit GFMS Refinitiv-gegevens blijkt verder ook dat de edelmetaalstromen van Hongkong naar het Chinese vasteland in de eerste helft van dit jaar met 45 procent zijn gedaald tot 175,7 ton. Flink minder dus in vergelijking met de 321,1 ton een jaar geleden.

Bronnen: Reuters, Economic Times

Foto: Flickr