Anglo benoemt Cleaver als nieuwe CEO De Beers

Diamantbedrijf De Beers heeft een nieuwe topman. Bruce Cleaver neemt het roer over van Philippe Mellier, die na vijf jaar het bedrijf verlaat. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door Anglo American, het moederbedrijf van de diamantdelver.

De benoeming bij ’s werelds grootste diamantproducent gekeken naar waarde gaat per 1 juli in maar kan niet als een echte verrassing worden gezien. Cleaver is al meer dan een decennium bij het mijnbouwbedrijf betrokken. In 2005 trad hij toe als general counsel waarna hij samenwerkend chief executive werd in 2010. Zijn huidige rol als hoofd strategie en business development bij Anglo American nam hij op zich in 2015.

De vorige CEO van De Beers, Mellier, werd in mei 2011 aangesteld. De in Frankrijk geboren Mellier had geen eerdere ervaring in de diamantindustrie. Voordat hij leiding gaf bij De Beers werkte hij bij Alstom en het grootste deel van zijn carrière bracht hij door in de auto-industrie bij Ford, Renault en Volvo.

Cleaver neemt nu het roer bij De Beers over na een bijzonder belabberd jaar voor de diamantindustrie. In 2015 kende de omzet een flinke knauw door overaanbod en onvoldoende vraag. Het bleek het zwaarste jaar voor de diamantindustrie sinds de financiële crisis. 2016 lijkt daarentegen een voorzichtig herstel te laten zien. Mark Cutifani, CEO van Anglo American en voorzitter bij De Beers, gaf tijdens de aanstelling van Cleaver aan:

The structural dynamics of the diamond market continue to improve, led by the strength of consumer demand for diamond jewellery. With the proven management team in place, De Beers is well positioned to maximise value for all its stakeholders across the diamond value chain

Moederbedrijf Anglo American werd vorige maand nog geconfronteerd met een zwaar protesterende achterban nadat een groot aantal aandeelhouders tegen chief executive Mark Cutifani’s beloning over 2015 had gestemd. De 4 miljoen dollar die Cutifani zou moeten krijgen viel slecht nadat het mijnbouwbedrijf in februari aan had gegeven dieper in het rood te staan dan gedacht. De lage grondstoffenprijzen werden daarvoor als schuldige aangewezen.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999