Goud ETF’s zorgen voor stroom aan goud richting Londen vanuit Zwitserland

Londen overstijgt de traditionele goud centra’s van India en China gekeken naar Zwitserse exportcijfers. Het edelmetaal wordt richting Verenigd koninkrijk gestuurd, waarschijnlijk om daar de goudkluizen aan te sterken omwille de grote instroom in goud ETF’s. In april voerde Groot Brittannië maar liefst 75,4 ton netto in (export minus import).

De totale export richting het Verenigd Koninkrijk was in april 78,761 ton, daarmee werd meer goud richting Verenigd Koninkrijk verzonden dan naar Hong Kong, India en China bij elkaar. Sinds september 2012 zijn zulke hoge cijfers niet meer voorgekomen. Historisch gezien exporteren de Britten meer goud naar Zwitserland dan dat het importeert.

Die hoge import komt hoogstwaarschijnlijk doordat er een grote vraag is naar de SPDR Gold Shares ETF. SPDR Gold Shares (GLD) worden verhandeld in Noord-Amerika maar het goud ligt in Londen opgeslagen.

Het geeft aan dat er wellicht sprake is van een zeer krappe fysieke markt. Paul Mylchreest, van de Londonse broker ADSI, suggereert middels zijn onderzoek dat goud in de Londense kluizen op extreem laag niveau staat. Wellicht is het zelfs in default met betrekking tot zogeheten “unallocated physical gold”.

Goud daalde de afgelopen 4 weken met meer dan 5 procent wegens een “hawkishe” Fed die een renteverhoging in juni weer op de kaart zette maar beleggers blijven goud ETF’s en masse aankopen. In totaal stroomde die afgelopen 4 weken ook voor 4,5 miljard dollar richting de goud ETF’s volgens data provider Markit. Analist Joni Teves van UBS geeft aan:

Short-term weakness in gold should be viewed as an opportunity to build strategic positions. Many market participants over the past few months have expressed interest to buy a dip in gold, this is now the time to see whether those intentions would be or are being translated into action

De import weerspiegelt ook een grote verandering ten opzichte van de afgelopen jaren. Normaliter gingen goudbaren vanuit Londen richting Zwitserland alwaar ze werden doorgestuurd naar India en China, de grootste goudconsumenten van de wereld.

Sinds 2012 zijn India en China samen goed voor een gemiddelde van 58 procent van de maandelijkse Zwitserse goudexport. Het aandeel van 31 procent dat zij afgelopen maand innamen is het laagste sinds medio 2014.

De centrale banken van China en Rusland blijven ondertussen rustig hun goudreserves opkrikken. Vorige maand voegde Rusland 16,2 ton toe aan de reserves en China steeg in haar deelnemingen met 10,9 ton, zo toonde gegevens van het Internationaal Monetair Fonds afgelopen week aan.

Bronnen: Reuters, Sharps Pixley, Financial Times

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]