Tijd voor een beetje eerlijkheid

De Atlanta Fed schat de economische groei in de VS voor het derde kwartaal op 3,7%.

Enkele weken geleden bedroegen de groeiverwachtingen nog bijna het dubbele en de consensus draait nog steeds rond de 6,5% momenteel.

De Amerikaanse economie vertraagt, en het gaat hard.

Yep, zelfs na $13,7 biljoen aan stimulus in de voorbije twee jaar, sputtert de economie alweer. Het is maar stilletjes rond de “Roaring Twenties” tegenwoordig.

Waarom vertraagt de economie?

Ik zie drie belangrijke factoren.

Eerst en vooral kampen diverse sectoren, waaronder de belangrijke autosector, met allerhande tekorten (chips bijvoorbeeld) waardoor de productie wordt teruggeschroefd.

Ten tweede is er een tekort aan personeel. Het aantal openstaande vacatures overtreft nu het aantal werklozen en dat zal er niet op verbeteren wanneer je niet-gevaccineerde werknemers de deur wijst. Er wordt inmiddels al gesproken over “The Great Resignation”.

En ten derde wordt er in sneltempo een groep tweederangsburgers gecreëerd die zonder Coronapaspoort niet meer ten volle kunnen participeren in de maatschappij.

Ik heb het gevoel dat we de impact hiervan zwaar onderschatten.

Stel dat er een groep is van 10% die -om welke reden dan ook- het vaccin nooit zullen nemen.

Je kan die groep dan de toegang tot de horeca, fitness, cinema, … ontzeggen maar dan moet je wel zo eerlijk zijn om ondernemers te vertellen dat de vraag ook minstens 10% lager zal liggen en op termijn dus ook één op tien de deuren zal mogen sluiten.

En het zou nog wel eens een stuk erger kunnen zijn aangezien we in Frankrijk zien dat ook veel gevaccineerden het Coronapaspoort en de bijhorende controlemaatschappij verwerpen.

Een maand geleden schreef ik al het volgende en dit blijft meer dan ooit van toepassing:

“Het gelul over “tapering” zal snel naar de achtergrond verdwijnen. Deze economie kan helemaal geen tapering verdragen en heeft een permanente influx van geld nodig om zichzelf drijvende te houden.

Vooraleer je het weet, praten we over meer stimulus in plaats van minder.”

Ik voorzie dat de Fed in de komende weken het geweer van schouder zal veranderen en dat zou wel eens mooi kunnen samenvallen met de definitieve low in de goudmijnen.

De mijnaandelen corrigeren nu al meer dan een jaar en hebben ei zo na de 61,6%-retracement bereikt en dat is een koopmoment om “U” tegen te zeggen.