Zwitserse goudexport richting India flink hoger

De afgelopen jaren zagen we dat wereldwijd bijna al het goud richting Azië ging. Sinds de uitbraak van het coronavirus begin dit jaar verschoof die tendens drastisch.

Dat was vooral te merken aan de import- en exportgegevens uit Zwitserland, dat ’s werelds grootste raffinage- en doorvoercentrum is van het edelmetaal.

Handelsgegevens van Zwitserland illustreren wereldwijde markttrends binnen de edelmetaalsector. De vraag naar goud droogde op in het oosten, terwijl de vraag in het westen juist gigantisch toenam.

China en India, dat normaliter de grootste afnemers zijn van Zwitsers goud voor haar sieradenmarkten, kenden vanaf maart een flinke afname.

Dat werd bijna volledig gecompenseerd door de hoge vraag naar goud in het westen. Daarbij exporteerde Zwitserland vooral goud richting New York en Londen.

Waar consumenten in Azië het gewend zijn om goud aan te houden, als appeltje voor de dorst in tijden van nood, zagen beleggers in het westen dat zij vanwege de onrust die de pandemie veroorzaakte dat veilige havens geen overbodige luxe zijn.

Die grote vraag op de westerse markten zorgde ervoor dat de koers van het edelmetaal door het dak spoot en een nieuwe recordhoogte neerzette boven de 2.000 dollar per ounce in augustus.

De export van Zwitsers goud hield tot oktober aan maar de vraag naar goud in het westen nam in die maand af. De Zwitserse goudexport was daarbij het minst sinds februari van dit jaar.

In totaal exporteerde Zwitserland 90,5 ton goud in oktober, tegenover 105,9 ton in september.

De Zwitserse export naar Hongkong, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten daalden sterk. Ook de export naar Groot-Brittannië daalde, van 50,9 ton in september tot 19,1 ton in oktober.

Zwitserse douanegegevens die gisteren werden vrijgegeven tonen echter wel aan dat de vraag vanuit India weer flink opveerde.

Er werd sinds mei 2019 niet zoveel goud geëxporteerd vanuit Zwitserland richting India. Het ging hierbij om 24,3 ton goud, daar waar het de maand ervoor nog slechts 4,9 ton betrof.

Hoewel Zwitserland geen goud naar het vasteland van China exporteerde en slechts 53 kilo naar Hongkong, steeg de export naar India dus wel behoorlijk.

Het bleek te gaan om meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, toen er 10,27 ton Zwitsers goud richting India ging.

Bron: Reuters

Foto: Flickr