Overleeft goud het einde van de pandemie?

Dat is de vraag die op maandag gesteld werd in een artikel dat verscheen op Bloomberg. Goud heeft er al een indrukwekkende rit opzitten, maar door de verschillende nieuwsberichten rond het vaccin lijkt het momentum er voorlopig uit te zijn. Of is dat maar schijn?

Goud wordt door velen beschouwd als een barbaars relikwie dat hoger gaat door onrust op de beurzen. Logisch gezien zou het begin van het einde van de crisis dan ook een terugval inluiden van de goudprijzen. In 2020 konden de monetaire omstandigheden voor een hogere goudprijs dan ook niet gunstiger zijn.

Door de dalende reële rentevoeten op Amerikaanse overheidsobligaties en de onrust ging de spot goudprijs in augustus boven de 2075 dollar per ounce.

Dus kan de bullmarkt overleven wanneer je weet dat er al twee vaccins werden bekendgemaakt met een werkingsgraad van 90 procent en meer? De inflatievraag zal volgens een strateeg van Deutsche Bank cruciaal worden.

Wanneer we uit covid komen is er een enorme hoop liquiditeit. De spaarquotes zijn door het dak gegaan omdat mensen een hele tijd thuis hebben gezeten. Dat geld zal aan het werk gezet worden, volgens Oliver Harvey van Deutsche.

Indien de inflatie aantikt tot 3,5 in de ontwikkelde landen zullen veel mensen dat merken. De analist wijst op de zwakkere dollar die bijna altijd in het voordeel speelt van goud, en de maatregelen van de centrale banken om de economische groei aan te zwengelen.

Met andere woorden: schrijf de goudprijs zeker nog niet af!

Bron: Bloomberg