Optimisme over mogelijk vaccin remt goudkoers

Het vooruitzicht van een mogelijk werkend Covid-19-vaccin dreigt volgens de Financial Times de bullmarkt in goud, die sinds twee jaar woedt en daarmee in augustus een recordhoogte aandeed, teniet te doen.

De koers van goud staat nu weer zo’n 10 procent lager sinds die piek boven de 2.000 dollar per troy ounce, waarbij het vertrouwen op de aandelenmarkten geleidelijk lijkt terug te keren.

Analisten bij Macquarie menen dat de “cyclische bullmarkt” voor goud al teneinde is. De bank verwacht dat de goudprijs volgend jaar zal dalen tot 1.550 dollar per troy ounce – een daling van ongeveer 17 procent ten opzichte van het huidige niveau.

Zij vergelijken het met 2013, toen de stijging van de goudprijs na dik tien jaar stopte, aangezien verwachtingen voor verdere monetaire verruiming afnam. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat monetaire verruiming nu niet zal worden ingezet.

Marcus Garvey, hoofd metals en bulk commodity strategy bij Macquarie: “We’re reasonably constructive on the global growth outlook for next year, so we think gold has passed its peak”

De recente daling van de goudprijs valt tezamen met een uitstroom bij de goud-ETF’s, die een belangrijke factor waren in de stijging in de eerste helft van dit jaar.

Sinds de piek medio oktober is het fysieke bezit van deze fondsen met 1,9 miljoen ounces gedaald tot 109 miljoen. De participaties in de grootste ETF, de SPDR Gold Shares, bereikten hun laagste niveau sinds juli deze week.

Ook Susan Bates, analist bij Morgan Stanley, geeft aan dat de bank minder positief is op goud. Een herstel in de wereldwijde economie, de uitrol van een vaccin en een stijging van de rendementen op obligaties zullen voor goud een behoorlijke tegenwind geven.

Ook zijn er minder aankopen van goud door centrale banken. In augustus waren centrale banken voor het eerst in anderhalf jaar tijd weer nettoverkopers van goud, aldus de World Gold Council.

Om die daling van de beleggingsvraag te compenseren moet de vraag in India en China, de grootste consumentenmarkten ter wereld, weer aantrekken.

Rhona O’Connell, analist bij broker StoneX, ziet dat ook wel gebeuren. India importeerde vorige maand weer flink meer goud vanuit Zwitserland dan de maanden daarvoor.

Daarnaast blijft goud een belangrijke hedge tegen inflatie en het heeft er alle schijn van dat centrale banken de rentes niet snel zullen verhogen. Ook blijft de internationale schuldenberg stevig groeien.

Goldman Sachs verwacht dat de Federal Reserve de rente tot 2025 op een laag pitje houdt. De bank voorspelt dan ook dat het edelmetaal de komende maanden blijft stijgen tot in ieder geval 2.300 dollar per ounce.

Ook CitiBank voorspelt voor de komende maanden een nieuwe recordprijs voor goud. De meningen over de beëindiging van huidige bullmarkt blijken met andere woorden dus flink verdeeld.

Bron: Financial Times

Foto: Flickr