ETF verkopen doen goud pijn

De goudprijs blijft elke dag een beetje afkalven. Dat is op zich niet zo vreemd omdat de beurzen fors hersteld zijn en vooral de cyclische waarden, die profiteren van een heropening van de economie. Toch gaat de dollar ook lager, en dat is vreemd want normaal gezien bewegen het gele edelmetaal en de USD in tegenovergestelde richting.

Wanneer we echter kijken naar de flows van goud ETF, dan kan dat al een deel van de verklaring opleveren. Want er is enorm veel geld gevloeid uit deze ETF’s, vooral afgelopen week.

Goud is onder druk gekomen afgelopen week. Blijkbaar als we verdergaan op de cijfers van Bloomberg is er de afgelopen dagen maar liefst 10 ton bijkomend goud verkocht uit die ETF’s.

Het risk on sentiment dat momenteel heerst op de markten heeft deze outflows in de hand gewerkt, zo blijkt uit een studie van BMO Capital Markets.

De vaccins die de afgelopen dagen werden bekendgemaakt zijn voor de meeste analisten een gamechanger. Daarom hebben ze in sneltempo hun allocaties aangepast.

Ook de volgende weken ziet het ernaar uit dat de allocaties in deze goud ETF’s zullen blijven dalen. De netto outflows over de afgelopen week was meer dan 1 miljoen ounce.

De verkopers denken ook dat de overheden en centrale banken vanaf volgend jaar opnieuw een voorzichtiger lees minder versoepelend monetair beleid zullen voeren en daarom hun goudposities verkopen. Dat lijkt wel erg prematuur want de schuldenberg is zo groot geworden dat dit bijna onmogelijk is.

De echte actie vindt ondertussen plaats bij platina, dat boven de 960 staat en ook rhodium is ijzersterk.