Zwitserse goudexport naar Verenigd Koninkrijk op hoogste niveau in zeven jaar

De Zwitserse goudexport naar het Verenigd Koninkrijk bereikte vorige maand het hoogste niveau in zeven jaar tijd.

De export van Zwitserse raffinaderijen naar het Verenigd Koninkrijk steeg met 24 procent in augustus, tot 112,5 ton.

Volgens Zwitserse douanegegevens maakte dat 64 procent uit van de totale Zwitserse goudexport die maand.

Normaliter wordt de fysieke vraag naar goud uit Zwitserland vooral gedreven door India en China. Die vraag blijft vooralsnog achter.

De instroom in goud-ETF’s bereikte vorige maand het hoogste niveau sinds 2013. De grootste door goud gedekte ETF, de SPDR Gold Shares, wordt daarbij ondersteund door goud dat in Londen is opgeslagen.

Een van de redenen dat de export naar het Verenigd Koninkrijk steeg. Een andere reden kan gevonden worden in het feit dat mensen bang zijn voor een no-deal Brexit.

China, ’s werelds grootste consument van goud, heeft de import van goud dit jaar beperkt. Zij is namelijk bang voor de uitvloei van kapitaal. Ook de vraag vanuit Hong Kong mag zwak heten, vanwege de protesten in de stad.

Een bankier in Hong Kong geeft daarbij aan dat, wanneer bepaalde vraag achter blijft, banken worden gedwongen om goud terug te sturen naar Engeland.

“We’re seeing metal finding its way back into London from some of the refineries. It’s a last resort if demand is not there you bring it back into London”

De goud-import in India daalde in augustus ook flink, met 73 procent.

Dit wegens de hogere goudprijs, een zwakkere Indiase roepie en het feit dat de Indiase overheid maatregelen neemt om de goudimport te beperken, onder meer middels hogere belasting op het edelmetaal.

Ondertussen koerst goud in verschillende belangrijke valuta rond de hoogste prijs ooit, zo ook in het Britse pond.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er daarnaast voordelen te behalen met bepaalde gouden munten geslagen door de Royal Mint.

De zogenaamde Sovereigns en Britannias worden vaak aangekocht als investering maar gelden ook als wettelijk betaalmiddel. Daardoor hoeft er geen extra belasting over te worden betaald.

Rob Halliday-Stein, oprichter van BullionbyPost, geeft aan dat de twee munten de meest populaire items zijn in verkoop.

Daarbij was de verkoop bij het bedrijf van de twee gouden munten in augustus het hoogst ooit.

Bronnen: Financial Times, Wall Street Journal, Buillion Vault

Foto: Flickr